11/11/2009, historische dag vanuit systemisch perspectief !


De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben woensdag in Parijs samen het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Voor het eerst nam een Duitse regeringsleider deel aan de viering van de toenmalige overwinnaar. In 1998 wuifde Merkels voorganger Gerhard Schröder nog een uitnodiging van Frankrijk voor een gezamenlijke herdenking van de hand. Op systemisch vlak is dit meer dan een vermeldenswaardig feit!

In het minder bekende boek "Hart tegen Hard," schrijft Bert Hellinger over hoe conflicten (hard) tussen landen en volkeren op een zachte manier (hart) kunnen opgelost worden. Vaak zien we dat er voor de nakomelingen van oorlogen en andere ernstige gebeurtenissen die leiden tot daders en slachtoffers, pas echt rust komt als het lot van de daders en de slachtoffers geëerd wordt.

Tijdens opstellingen zie je telkens weer dat zij zich niet geëerd voelen als de strijd via hun nakomelingen - uit loyaliteit - verder gezet wordt, meer zelfs ... het maakt hen droevig. Terwijl we de strijd tussen landen/volkeren/... soms jaren en zelfs eeuwen zien voortbestaan. Ik denk hierbij aan Ierland, Israël, ...

Sarkozy en Merkel tonen in dat opzicht groots staatsmanschap. Ze doen iets van heel grote systemische waarde voor alle mensen die op één of andere manier betrokken zijn bij de eerste wereldoorlog ... rechtstreeks (zijnde onze voorouders), wijzelf en alle nakomelingen. Dit stimuleert als het ware een inter-generationele verzoening. Ik ben benieuwd hoe dit zichtbaar zou worden tijdens een opstelling, benieuwd hoe de oorlogsslachtoffers zouden kijken naar Sarkozy en Merkel ...

Boeken die passen binnen dit kader :

  • Daan van Kampenhout : "De tranen van onze voorouders"

  • Anngwyn St. Just : "Relative Balance in an Unstable World"

  • Bert Hellingen : "Hart tegen hard"

#Boekentips #Waarden

0 keer bekeken

pbailleur@livingsystemscoaching.be

Living Systems Coaching BVBA

BE 0819.355.535

Privacy Policy

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
Logo progression designers.png