Lessen uit de natuur


Deze donderdag kreeg ik van Patrik Somers (BZN) n.a.v. mijn verjaardag een bijzonder geschenk. We hadden afgesproken om de resultaten van de Nationale Waarden Peiling - opgezet n.a.v. het 50-jarig bestaan van Bond Zonder Naam - te bespreken. Binnenkort worden die resultaten gecommuniceerd in Knack magazine en gepresenteerd tijdens een internationaal waarden congres met verschillende boeiende sprekers. Voor meer info verwijs ik je naar de activiteitenkalender van BZN. De veerkracht van levende organismes En nu het cadeau. Patrik gaf me een transparant, plastic kokertje met daarin een verdroogde knol. Het leek wel een verdroogde tijmplant. Patrik moedigde me aan om het doosje open te snijden en de knol in een bord met water te zetten. Het duurde geen halve dag of de verdroogde knol begon kleur te krijgen en begon evenzo open te bloeien. Wat initieel dood leek, begon terug te leven. Na een tweetal dagen had ik een mooi groene plantje staan op de keukentafel (zie rechts op de foto hieronder). Tegen het einde van de week zal ik de groene roos terug uit het water halen en ze terug helemaal laten opdrogen tot ik dit bijzondere fenomeen ook eens wil delen met iemand anders. De veerkracht van levende systemen Deze plant is een schitterende metafoor voor de veerkracht van levende systemen (mensen, teams, organisaties, netwerken, families, ...). Inderdaad, soms lijkt een individu, gezin, team, ... verdord. Er stroomt niets meer, de ziel is eruit, .... Meestal leer ik dat dit een soort "coping" of "overlevingsmechanisme" is. Mensen (of groepen) zetten zichzelf op stand-by als ze merken dat ze geen positief verschil kunnen maken, als ze merken dat ze hun waarden niet kunnen beleven en vorm geven. Vaak worden dit soort mensen aan de kant gezet of als "stagnerend" bestempeld. Vaak zetten dit soort mensen zichzelf aan de kant. Te weinig wordt op zoek gegaan naar de diepere reden van die verdorring. Opstellingen zijn een ontzettend boeiende en leerrijke manier om op zoek te gaan naar wat nodig is om terug stroming te brengen in levende systemen. En net door met opstellingen te werken, leerde ik de veerkracht van levende systemen beter kennen. De roos van Jericho - die nu bij ons op de keukentafel staat - geeft me nog meer vertrouwen in dat vermogen !

#Opstellingen #OrganisatieCoaching

0 keer bekeken

pbailleur@livingsystemscoaching.be

Living Systems Coaching BVBA

BE 0819.355.535

Privacy Policy

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
Logo progression designers.png