Are we reaching a Leadership tipping point ?


Reeds meer dan 10 jaar werk ik rond het thema leiderschap in diverse organisaties. Om de één of andere reden lijkt het kantelpunt naar een ander soort leiderschap zich te tonen. Dat merk ik op verschillende manieren. Hoe ?

 • Ik merk dat heel wat organisaties op een meer diepgaande manier willen werken aan dit thema. Het aanleren van tips & tricks blijkt onvoldoende ... . Alleen kosmetisch opsmukken werkt niet meer in een wereld met maximale transparantie.

 • Meer en meer wordt duidelijk dat de command & control stijl begint te falen, zeker als de kern van je organisatie innovatie is of rond de relatie met klanten draait. Meer productiegerichte bedrijven lijken binnen dit proces de hekkensluiter te zullen worden ... en toch zie ik ook daar mooie transformaties.

 • Het talent-denken (gabaseerd op Positive Psychology, Solution Focused, Appreciative Inquiery, ...) begint stilletjes aan binnen te sijpelen in organisatie.

 • In de vakliteratuur - die de daadwerkelijke verandering vaak verder prikkelt - zie je meer en meer interessante titels opduiken waarin een andere leiderschapsstijl prominent aanwezig is. Ik denk hierbij aan de volgende titels :

 • "The Connected Leader. Creating Agile Organizations for People, Performance and Profit" van Emmanuel Gobillot

 • "The Future of Management" van Gary Hamel

 • "Leading Outside the Lines" van Jon R. Katzenbach & Zia Khan

 • "Drive. The Surprising Truth About What Motivates Us." van Daniel H. Pink (zie YouTube filmpje hierna)

 • "De winst van het verschil" van Eric Koenen en Christien Brinkgreve

 • ...

 • En ook op YouTube en TED neemt het aantal filmpjes en lezingen van die orde toe. En daarnaast valt me ook de snelheid op waarmee ze de wereld rond gaan. Het volgende filmpje is er eentje om duimen en vingers bij af te likken :

#AppreciativeInquiry #Boekentips #Training

0 keer bekeken

pbailleur@livingsystemscoaching.be

Living Systems Coaching BVBA

BE 0819.355.535

Privacy Policy

 • Black LinkedIn Icon
 • Black Facebook Icon
 • Black Twitter Icon
 • Black YouTube Icon
Logo progression designers.png