Hoe kunnen we individueel leren overstijgen?


Gisteren was ik te gast op de Meet & Greet van Kluwer opleidingen. Nadat de directeur van Kluwer opleidingen iedereen had verwelkomd en een aantal trends in opleidingsland had gedeeld, gaf hij het woord aan Dr. Manon Ruijters - schrijfster van "Liefde voor Leren". In haar lezing praatte ze vnl. over leerstijlen en her en der daagde ze de assumpties van waaruit leren wordt opgezet in organisaties uit. Eén van haar opmerkingen die me vrolijk maakte was het feit dat heel veel leerinterventies nog gericht zijn op individueel leren terwijl er soms nood is aan teamleren of groepsleren. Een team met de beste spelers is daarom niet het beste team, past heel erg binnen dat kader.

In formatie leren vliegen kan je niet alleen

Na haar lezing waren er een reeks parallel workshops, lezingen, ... . Eén daarvan verzorgde ik zelf. Ik zou het hebben over het optimaliseren van leertransfer ... of hoe je ervoor kan zorgen dat de leerinterventies ook echt vertaald geraken tot op de werkvloer. Het intro-verhaal van Dr. Manon Ruijters was in die zin een schitterende intro. Ik zou het net hebben over het feit dat er nog te veel met op-het-individu-gerichte-training wordt gewerkt. Het verder optimaliseren van deze aanpak - hoe krachtig deze ook mag zijn indien juist ingezet - zal niet tot de doorbraken leiden waar sommige organisaties zitten op te wachten. Een heel andere aanpak is nodig en daar zoomde ik dieper op in. Binnen dit kader ben ik trouwens ook aan het schrijven. De werktitel van mijn boek is "Organisatie Acupunctuur. Coachen van Levende Systemen."

Organisatie Acupunctuur

Leertransfer wordt bepaald door het ontwerp !

Mijn slotconclusie ... het is net door de juiste ontwerp-bril op te zetten dat je het effect van leerinterventies optimaliseert en niet door verder te blijven sleutelen aan de 'verkeerde' interventies. Immers, iemand die alleen een hamer heeft, is geneigd om alle problemen tot nagels te herleiden ...

#AppreciativeInquiry #KeyNote

0 keer bekeken

pbailleur@livingsystemscoaching.be

Living Systems Coaching BVBA

BE 0819.355.535

Privacy Policy

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
Logo progression designers.png