Teams of the Future


Heel wat klassieke organisaties zijn niet meer afgestemd op een snel veranderende, steeds complexer wordende wereld (a so called VUCA-world). Er wordt ondertussen gretig geëxperimenteerd met nieuwe organisatievormen. Her en der slagen die experimenten. Maar er is ook minder rooskleurig nieuws. Hoe komt dat? Daar zijn verschillende redenen voor:

  • Wat werkt in de ene organisatie, werkt daarom nog niet in een andere organisatie. Elke organisatie is immers een uniek eco-systeem;

  • In sommige organisaties zijn bepaalde mensen (RvB's, directies, managers, medewerkers, vakbonden, ...) niet klaar voor nieuwe vormen van organiseren en/of samenwerken;

  • Sommige organisaties springen mee op een bepaalde kar of hype zonder stil te staan bij de consequenties van die keuze. Dat kan leiden tot een halfslachtige of rommelige implementatie of leidt vaak tot nog meer incoherentie binnen de organisatie;

  • Soms wil men een bepaalde transformatie veel te snel doorvoeren zonder degelijke begeleiding en/of ondersteuning. De gevolgen daarvan kunnen desastreus zijn;

  • Soms zijn mensen zo hard op zoek naar houvast dat ze te snel grijpen naar een bepaalde oplossing zonder goed na te gaan waar de dieptestructuur (= onderliggende logica) van die oplossing eigenlijk over gaat.

  • En soms probeert men - spreekwoordelijk - van A naar B te gaan door A te blijven doen ...

Modelling the Emerging Future

Eens je in een VUCA-wereld terecht gekomen bent met je organisatie, werkt het niet meer zo goed om de vertrouwde manier van werken gewoon in de toekomst te projecteren. Neen, je moet snel leren zien wat zich aan het ontwikkelen is en dan proberen te achterhalen wat de dieptestructuur daarvan is. Je probeert als het ware het recept van de zich ontvouwende toekomst te ontcijferen. De competentie "modelling the emerging future" is in die zin heel aantrekkelijk en gelukkig aan te leren of te ontwikkelen.

Met die ogen kijk ik naar de wereld rondom mij en met die ogen kijk ik al enige tijd naar teams. Want inderdaad, als organisaties veranderen dan geldt dat misschien ook voor teams, toch?

Team Progressions

Door teams (ondermeer ook teams die getraind worden om net in een VUCA-wereld te schitteren) te observeren, door met teams te werken en door met die opgebouwde inzichten te experimenteren, ontvouwden zich een reeks ontwikkellijnen of Team Progressions.

Daarmee gingen Hans (Hoegaerts) en ik verder aan de slag. We bouwden aan een reeks tools, een online teamscan, oefeningen ... en we voelen ons eindelijk klaar om dit alles in de wereld te zetten. We zouden het immers fijn vinden om anderen ook te zien werken met al dit mooie materiaal. En we zouden het fijn vinden om dit alles nog verder te verfijnen op basis van de inzichten die andere coaches opdoen met de Team Progressions.

Net daarom hebben we een 3-daagse training in elkaar gestoken voor mensen die al wat ervaring hebben in het werken met teams (in 3 dagen wordt je immers geen teamcoach). Heb je interesse in die training, check dan even of je er bij kunt zijn via deze link. Heb je nog vragen, laat dan even van je horen.

Work in Progress: Progression Designers

De samenwerking tussen Hans en mij, heeft ook geleid tot een MANIFESTO. We hebben immers een hele tijd zitten kauwen op de principes onderliggend aan onze manier van werken. Ik moet heel eerlijk bekennen dat het ons beiden bijzonder veel energie heeft gegeven om het zo scherp neer te kunnen schrijven. Ga maar eens kijken op progressiondesigners.com ...

#Training

pbailleur@livingsystemscoaching.be

Living Systems Coaching BVBA

BE 0819.355.535

Privacy Policy

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
Logo progression designers.png