Leiderschapsontwikkeling: De indiaan met de kleinste tipi


Leiderschap heeft me altijd geboeid. Sinds mijn zestiende maakt leiderschap een expliciet onderdeel uit van mijn leven. Met name in de Koninklijke Cadettenschool en vervolgens in de Koninklijke Militaire School werd ik gevormd om leiding te geven in allerhande situaties. Als jong officier had ik het geluk om meteen met veel mensen te mogen werken en tegelijkertijd ontwikkelde zich bij mij vrij snel een zoektocht naar een ander soort leiderschap. Die zoektocht bracht me bij het vormingswerk waar ik als trainer en coach ging werken met leidinggevenden, groepen en organisaties. Nu - meer dan twintig jaar later - ontwikkelde zich in mij een visie op leiderschap en leiderschapsontwikkeling. Recent schreef ik er een artikel over dat werd gepubliceerd in Business Spiritualiteit Magazine Neyerode (Integraal Leiderschap - BSMN Nr 7). Het staat tussen de meer dan 500.000 boeken die reeds gepubliceerd zijn over het thema leiderschap ... beschouw het artikel dus als een uitnodiging tot reflectie en dialoog over dit bijzondere thema. Waar ik me in elk geval heel erg mee verbonden voel zijn de volgende woorden : "Zoek je het opperhoofd of leider van een indianenstam ? Ga dan op zoek naar de kleinste tipi." De leider van een indianenstam blijkt vaak ook het minst aantal paarden te bezitten. Dit past helemaal binnen wat Jim Collins schrijft in "Good to Great" ...


6 keer bekeken

pbailleur@livingsystemscoaching.be

Living Systems Coaching BVBA

Varestraat 1, Sint-Katelijne-Waver, Belgium

BE 0819.355.535

Privacy Policy

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
Logo progression designers.png