Ondernemen vanuit waarden


In 1998 werd "Built to Last : Succesfull Habits of Visionary Companies" (Collins & Porras) voor het eerst gepubliceerd. Het was de voorloper van "Good to Great" (Collins) die een stuk bekender werd bij managers. Een constante die Collins & Porras vonden in hun onderzoek bij langdurig, succesvolle organisaties - dat leidde naar "Built to Last" - was het feit dat ze navigeerden op een set "core values". Veel organisaties hebben een "mission & values statement" maar slechts een klein deel onder hen slagen erin om verder te gaan dan mooie posters waar medewerkers amper door geraakt worden. Tegelijkertijd merken we dat mensen - in hun hoedanigheid van medewerker of klant - meer en meer gevoelig worden voor waarden en waardenconsistentie. Ondernemen vanuit waarden is dus een thema geworden waar meer en meer mensen nieuwsgierig naar worden ... . VOV - Licht op leren Op 15 oktober start de 2de editie van "Licht op leren" georganiseerd door het VOV. Binnen dat kader gaan 3 werkgroepen aan de slag gedurende een jaar en dit met de volgende thema's :

 • Leerrijke jobs door een innovatieve organisatie

 • Passie als motor voor zelfsturing

 • Ondernemen vanuit (ontwikkelings)waarden

Het resultaat van deze werkgroepen zal gepresenteerd worden op de tweede "licht op leren"-conferentie die gepland is op 19 november 2010. Mensen die graag op de één of andere manier deelnemen aan dit leerproces - dat zal leiden naar de conferentie - kunnen meer informatie opvragen via het VOV . Deze donderdag worden de 3 thema's tijdens een kick-off toegelicht vanaf 1800Hr in het Elewijt Center te Elewijt. Op onderzoek in organisaties Ik stap mee in de groep rond "ondernemen vanuit (ontwikkelings)waarden". Zelf leerde ik veel rond dit thema door op onderzoek te gaan in organisaties. Eén van mijn meest verhelderende onderzoekjes was n.a.v. de opleiding "Systemisch Werken" die ik volgde in 2004-2005 bij Indra Torsten Preiss en Micky Masset. Binnen dat kader ging ik op zoek naar hoe organisaties aan een krachtige organisatiecultuur werken. De paper die ik er over schreef, kan je hier downloaden: Organisaties en geweten - paper Samen met de werkgroep plannen we verder op zoek te gaan naar organisaties waar er vanuit waarden wordt gewerkt. Want er is nog veel onontgonnen terrein, er is nog veel te onderzoeken en te leren ... . Die Best Practices willen we zorgvuldig onderzoeken zodanig dat we heel concreet leren over hoe je vanuit waarden kunt ondernemen. Heb je zin om mee op onderzoek te gaan ? Werk je in een organisatie die werkt vanuit waarden of ken je zo'n organisatie ? Ken je mensen die interessant zijn om binnen dit kader te interviewen ? Zijn er boeken waarvan je denkt dat we ze moeten doornemen binnen dit kader ? Neem dan contact met ons op. Je helpt ons om te bouwen aan een verrijkend en waarde(n)vol resultaat ... Enkele interessante boeken

 • James C. Collins & Jerry I. Porras : "Built to Last"

 • Richard Barrett : “A Guide to Liberate Your Soul”

 • Arie de Geus : "The Living Company"

 • Richard Barrett : “Naar bedrijfsvoering met een ziel”

 • Richard Barrett : "De waarden van mijn bedrijf"

 • David Batstone : "Saving the Corporate Soul"

 • Don Edward Beck & Christopher C. Cowan : "Spiral Dynamics"

 • Fred Kofman : "Conscious Business"

 • Margaret J. Wheatley : "Leadership and the New Science"

 • Collins, James C en Porras, Jerry I., “Built to last”

#Boekentips #Opstellingen #Waarden

1 keer bekeken

pbailleur@livingsystemscoaching.be

Living Systems Coaching BVBA

Varestraat 1, Sint-Katelijne-Waver, Belgium

BE 0819.355.535

Privacy Policy

 • Black LinkedIn Icon
 • Black Facebook Icon
 • Black Twitter Icon
 • Black YouTube Icon
Logo progression designers.png