De helende kracht van negatieve emoties


We hebben de gewoonte om negatieve emoties weg te duwen. Vaak leerden we niet hoe we daarmee moeten omgaan. Echter, bij persoonlijke ontwikkeling is er geen weg zonder langs (of beter door) negatieve emoties te gaan. Negatieve emoties hebben steeds een functie (les of positieve intentie). Tijdens opstellingen leren we telkens weer dat negatieve emoties ons iets te vertellen hebben. Vaak moeten we ze onder ogen durven zien om een volgende stap richting de realisatie van onze verlangens te kunnen zetten. Meer zelfs, vaak zien we dat negatieve emoties net een herinnering zijn aan emotionele kwetsuur t.a.v. onze diepe verlangens. Het verlangen terug toelaten, kan enkel door de kwetsuur onder ogen te zien. Persoonlijk leiderschap Het ontdekken van je eigen talent - bv. via de MBTI, het enneagram, de sterke punten test, ... - is één van de facetten die aan bod komen bij de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap. Reeds in eerdere blogs en/of publicaties gaf ik aan dat dit de kern is van leiderschapsontwikkeling. Immers, als je persoonlijk leiderschap niet goed zit ... hoe zit dat dan in relatie tot anderen, denk je? Binnen dit kader past ook het werken met ongewenste en/of negatieve emoties. Ik verwijs hierbij naar een schitterend citaat van Richard Barrett waarbij hij wat meer inzicht geeft in de wortel van ongewenste of negatieve emoties : “If our egos develop subconscious fear-based beliefs during our early years – almost everyone does – these beliefs continually upset our equilibrium in our adult life. Our subconscious fear-based beliefs lurk in the background of our minds and can be triggered by an incident at any moment in time. If something happens that is reminiscent of a situation in time when our needs were not being met, then the memory of the past hurt springs into the present and conditions our response to the situation. Even if we have reached the stage where we are consciously seeking to make a difference in the world, a subconscious fear-based belief about relationships that has not been resolved can cause us to be dysfunctional with family members or coworkers. Thus, even though we may be operating from the higher levels of consciousness in some aspects of our life, we may be operating from the lower levels of consciousness in others. The level of consciousness we operate from is directly related to the needs that are preoccupying our minds, in particular any remaining unmet needs we are holding onto at a subconscious level because of the subconscious fear-based beliefs we learned during childhood.” Aan de slag met ongewenste of negatieve emoties Werken met negatieve emoties doe je niet met een boek in de hand, maar boeken kunnen je wel handvaten aanreiken om ermee aan de slag te gaan. Er zijn hier ontzettend veel goede boeken over, maar in deze blog wil ik even de spots zetten op drie mooie boeken. Het eerste boek waar ik de spots wil op zetten is "De ontknooping" van Marinus Knoope. Het geeft meer inzicht in de waarde van ongewenste emoties. Dit boek bouwt verder op de reeds bekende "creatiespiraal". Deze maand is er ook een interview met Knoope in Happinez. Wil je dat eerst even lezen voor je het boek bestelt, dan kan dat. Een tweede boek is "De ladder van bewustzijn" van Jan Bossuyt. Ik leerde Jan - de vorige algemeen directeur van Boss Paints en stichter van de Colora-verfwinkels - kennen naar aanleiding van de interviews die we met enkele mensen afnemen van zaakvoerders van waardengedreven organisaties en dit in het kader van Licht op Leren (VOV). In zijn boek licht hij op een authentieke manier een 6-staps model toe, met name "de ladder van bewustzijn". Hierbij put hij uit heel wat literatuuronderzoek, opleiding en vooral door zelf aan de slag te zijn gegaan ! Managers die vanuit ontwikkelgerichte waarden handelen, zijn vaak mensen die bewust aan de slag zijn met hun persoonlijk leiderschap. Het citaat van Richard Barrett is voor die managers heel herkenbaar. Dat blijkt stap voor stap uit de verschillende interviews. Een derde boek biedt een reeks technieken en vooral een degelijk, wetenschappelijk onderbouwd onderzoek over de helende kracht van ons hart. Doc Childre en Howard Martin hebben jaren onderzoek gedaan en hun werk breekt nu stap voor stap door. Deze technieken - en vooral de wetenschappelijke onderbouw - zijn een goede aanvulling bij de vorige twee boeken.

#Boekentips

4 keer bekeken

pbailleur@livingsystemscoaching.be

Living Systems Coaching BVBA

Varestraat 1, Sint-Katelijne-Waver, Belgium

BE 0819.355.535

Privacy Policy

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
Logo progression designers.png