Made to stick


Een tijdje geleden zaten we met enkele collega's samen om te praten over onze professionele toekomst. Ik gebruikte toen het eerst een metafoor voor de rol die ik wilde spelen in organisaties : "Ik zie mezelf als een organisatie acupuncturist. Eerst heel goed een organisatie leren kennen zodanig dat ik de verschillende dynamieken leer begrijpen. Dan pas, d.m.v. een kleine, goed bedachte interventie - net zoals een acupuncturist zijn naalden heel bewust plaatst - iets opnieuw in beweging brengen zodanig dat de organisatie kan groeien naar een volgende level." Met de neus op de feiten Net vanuit die passie heb ik oog voor effectieve en minder effectieve interventies om het gedrag van mensen te beïnvloeden. Zo plaatste men recent nog in een Antwerpse gemeente bordjes die uitnodigden om geen papier, blikjes, ... te laten rondslingeren. Helaas plaatste men nergens vuilbakken. Gelukkig zijn er ook soms krachtige voorbeelden. Recent bouwde men een glazen bak op de Grote Markt van Mechelen. In die bak wordt al het zwerfvuil verzameld. Een krachtige manier om mensen te confronteren met hun gedrag. Switch Natuurlijk is er veel meer nodig dan deze interventie om dit soort problemen op te lossen, maar het is een goed begin. En net binnen dit kader wil ik het nieuwe boek van Chip Heath & Dan Heath - de schrijvers van Made to Stick - aan jullie voorstellen : "Switch : How to Change Things when Change is Hard". Het boek is net uit en dus alleen in het Engels verkrijgbaar ... maar een echte aanrader. De Heath-brothers reiken een hele reeks inspirerende voorbeelden aan om gedragsverandering te prikkelen en daarenboven reiken ze een éénvoudige structuur aan om aan de slag te gaan. In de realiteit is het natuurlijk een stuk lastiger, maar met deze inspiratie heb je vast al een stuk meer opties om een positief verschil te maken ...

#Boekentips

2 keer bekeken

pbailleur@livingsystemscoaching.be

Living Systems Coaching BVBA

Varestraat 1, Sint-Katelijne-Waver, Belgium

BE 0819.355.535

Privacy Policy

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
Logo progression designers.png