Dus, over zwaktes hebben we het niet meer?


Voldoening, welbevinden, plezier, succes op lange termijn, … zijn het gevolg van het bouwen op en werken aan je sterktes. Dit bereiken we zeker niet door onze zwaktes weg te werken. Dit inzicht is een heel belangrijke bijdrage van de Positieve Psychologie. Maar, er ligt een valkuil op de loer : Alleen nog aandacht geven aan sterktes en zwakke punten onder de mat moffelen. Of je verbergen achter je zwaktes om bepaalde uitdagingen niet te moeten aangaan. En toch hebben onze zwaktes ons ook iets te bieden en dat wordt mooi verwoordt in het volgende verhaal : "A farmer was out working his field when his plow caught on something and wouldn't budge. His first reaction, of course, was to go into a judger state. Cursing, he began digging around to free the plow. To his surprise, it was caught on an iron ring buried deep in the ground. After freeing his plow, the farmer got curious and pulled the iron ring. Off came the lid of an ancient chest. Before him, glittering in the sun, lay a treasure of precious jewels and gold." De kans is reëel dat je bij het ontwikkelen van je sterktes toch plots op een soort “plateau” komt. Zwaktes kunnen dan de weg tonen naar een volgend level. Een manager kan bv. heel goed zijn in het bouwen aan een harmonieuze, inclusieve omgeving. Daarbij kan hij conflicten lastig vinden en dus waarschijnlijk vermijden. Toch vergt het kunnen aangaan van conflicten, het kunnen creëren en vast houden van relationele spanning een belangrijk aspect om bv. doorheen bepaalde fases van de groepsdynamiek te kunnen gaan met een groep of om bv. iemand duidelijk te maken dat er echt iets moet veranderen. Niet voor niets zegt men : “Zachte heelmeesters, maken stinkende wonden.” Je hebt er dus alle belang bij om je zwaktes en je donkere kanten te leren kennen. En net zoals bij schaduwwerk, zorgt het negeren van je zwaktes vaak voor een rem op je ontwikkeling. Het in de ogen kijken van je zwaktes en je donkere kanten, de bereidheid om daar stapjes in te zetten, zorgt vaak voor een soort integratie van nieuw potentieel, een soort verrijking van je sterktes. Kortom, hoofdfocus op je sterktes en alertheid t.a.v. je zwaktes. Wanneer het doorgroeien naar een volgend “level” (naargelang je job of functie : meer verantwoordelijkheid, complexere opdrachten, uitdagender projecten, moeilijkere groepen, …) het kijken naar je zwaktes prikkelt, dan heb je er alle belang bij om dat te doen. En laat je vooral verrassen door het effect van de samensmelting of integratie van sterktes en zwaktes …

#Talent

3 keer bekeken

pbailleur@livingsystemscoaching.be

Living Systems Coaching BVBA

Varestraat 1, Sint-Katelijne-Waver, Belgium

BE 0819.355.535

Privacy Policy

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
Logo progression designers.png