Hoe kan jongleren je spirituele ontwikkeling ondersteunen?


Al meerdere jaren jongleer ik met ballen, ringen en kegels. Toen ik een boekbespreking las van “ZEN in de kunst van het jongleren : hart, hoofd en handen in balans,” van Dave Finnigan, kocht ik het boekje meteen. Door het boekje ontdekte ik een patroon dat me deed stagneren in het jongleren – in de overgang van 3 naar 4 voorwerpen. En natuurlijk speelt dat patroon me ook parten in andere facetten van mijn leven. Ik vind nl. van mezelf dat ik maar naar een volgende niveau mag overgaan als ik quasi perfect ben op het huidige niveau … en wanneer ben je ooit perfect op een bepaald niveau ? Ondertussen oefen ik met 4 voorwerpen en je raadt het nooit … het effect is meer dan positief op alle jongleer patronen die ik al jaren in de handen heb. Eén stuk tekst van het boek raakte me heel erg en net daarom deel ik het graag met jou … Gidsen en leraren “… Bij het samen verder gaan op deze reis is het belangrijk te beseffen dat geen enkele Meester je langs het pad kan leiden; de stappen moeten van jezelf zijn. Maar paradoxaal genoeg kun je niet alleen over het pad gaan; iedere leerling heeft een Meester nodig. Hier in het duister kun je een donker woonhuis met veel kamers visualiseren. De Meester is als een gids met een sputterende kaars die weinig licht geeft; hij leidt je door dat huis rond. Zijn licht dringt door de duisternis heen, maar jouw ogen moeten de vormen onderscheiden, jouw schenen moeten tegen nauwelijks zichtbaar meubilair aan stoten, jouw voeten moeten je dragen naar de deur van de volgende kamer, jij moet deze deur vinden en die zelf opendoen. Er zal iets van het licht van de Meester in de volgende kamer vallen, maar het is aan jou om je weg erdoorheen te vinden. Uiteindelijk zul je merken dat je je eigen kaars hebt, die is aangestoken aan de kaars van de Meester, en die nog flauwer schijnt en nog minder te vertrouwen is dan die van hem. Je baant je een weg van kamer naar kamer, aldoor naar boven, en het licht van je kaars wordt sterker naarmate je verder gaat. In sommige kamers zit nu een lichtknop; je zult merken dat wanneer je die omdraait, die ruimte onmiddellijk verlicht is en helder licht in de volgende ruimte laat vallen. Uiteindelijk zie je in de verte een heel schitterend licht. Dan hoef je alleen maar naar dat licht te gaan. Dan wordt het licht zelf je gids. Gidsen verschijnen als je eraan toe bent, vergezellen je zo ver als je bereid bent te gaan en dan verlaten ze je altijd. Als je later een andere gids nodig hebt, verschijnt er een andere. Echte gidsen gaan misschien niet uitvoering met je van gedachten wisselen. Ze doen niet aan speculatie en ze lijken niet altijd vriendelijk. Als het nodig is dat je ervaart hoe het is om te verdrinken, duwt je gids je van de kade af. Als het nodig is dat je bemind wordt, zal de gids in je ogen staren en je wezen bevestigen. Hoeveel pijn een gids je ook lijkt te doen, het uiteindelijke resultaat is positief als je weet hoe je de ervaring in je eigen spirituele ontwikkeling moet integreren. Een gids hoeft niet perse een mens te zijn. Een boek kan ook een gids zijn, net als een voorval, een gebeurtenis in de natuur of een ongeluk. Wie of wat je ook gidst, al het werk moet door jou worden gedaan. Begrijp alsjeblieft ook dat je belangrijkste leraren niet noodzakelijkerwijs de wijze en verdraagzame leraren zijn. Soms leer je je belangrijkste lessen van de onwetenden en de onverdraagzamen. Als iemands daden je boos maken, hebben ze je een les geleerd over de oorsprong van boosheid. Die boosheid kwam van binnenuit en werd louter gestimuleerd door iemand anders. Bedank je vijanden, ze geven je een paar van de beste gelegenheden om te groeien.”

#Spiritualiteit

6 keer bekeken

pbailleur@livingsystemscoaching.be

Living Systems Coaching BVBA

Varestraat 1, Sint-Katelijne-Waver, Belgium

BE 0819.355.535

Privacy Policy

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
Logo progression designers.png