Een depressie ... regelmatig joggen of een pil?


In de juli/augustus editie van Ode staat er naar goede gewoonte een column van de - recent overleden - Franse psychiater David Servan-Schreiber – o.a. bekend van “Je brein als medicijn” en “Antikanker”. Daarin verwijst hij naar een recent onderzoek waarbij het effect van regelmatig joggen werd afgezet tegen het effect van een anti-depressivum (Zoloft). Wat blijkt ? Na vier maanden stonden de patiënten van beide groepen er even goed voor; de medicatie bleek dus niet beter te werken dan joggen. Maar, een jaar later werd een aanzienlijk verschil waargenomen: ruim een derde van de Zoloft-patiënten was weer depressief, terwijl 92 % van de joggers zich nog steeds uitstekend voelde. Ook Prof. Dr. Franz Ruppert – die met het systemisch werk een totaal andere aanpak heeft ontwikkeld voor het werken met schizofrenie, bi-polaire stoornissen, endogene depressies, … (zie o.a. : “De verborgen boodschap van psychische stoornissen: De waarheid heelt de waan.”) - wijst op het nul of zelfs destructieve effect van psychopharmaca en dit terwijl de klassieke benadering gehanteerd door heel veel geschoolde en erkende specialisten (artsen, psychiaters, …) nog steeds gebouwd is rond het gebruik van dit soort medicatie. Enkele gedachten op een rijtje

  • Zou het kunnen dat ons Westers denken de voorkeur geeft aan quick-fix oplossingen ?

  • Pillen voorschrijven vergt een grondig maar eerder afstandelijk analysevermogen op basis van de vertoonde symptomen. Daarvoor hoef je niet echt contact te maken met de “patiënt”. Zou het kunnen dat een quick-fix oplossing ook makkelijker is om de verhalen van patiënten op afstand te kunnen houden ? Maar hoe voel je je dan in relatie tot zo iemand ?

  • Het systemisch en oplossingsgericht werken toont ons meer en meer dat de aard van de oplossing vaak heel verschillend is van de aard van het probleem. Er is soms niet eens een logische link tussen probleem en oplossing. Vaak moet je dus in een andere vijver gaan zoeken om een bepaald probleem op te lossen. Een pil is in die zin een heel lineaire aanpak die binnen hetzelfde probleemveld blijft …

  • Welk effect heeft het dagelijks innemen van een pil op je zelfbeeld ? Zou het kunnen dat je net met deze oplossing de wortel van het probleem steviger maakt ? Welke overtuiging nestelt zich in een mens als hij regelmatig gaat joggen en welke overtuiging als hij of zij dagelijks een pil dient te slikken ? En wat is het mogelijke effect op lange termijn daarvan ?

  • Wat met de pharmaceutisce industrie. Welke waarden drijven hen : helen of … ?

  • En tot slot: hoe komt het dat je maar echt beroep kunt doen op een tegemoetkoming van de ziekteverzekering als je binnen bepaalde klassieke paden blijft ? En nog een stap verder … mensen die op een voortreffelijke, preventieve manier met hun algehele gezondheid bezig zijn – bv. door regelmatig te sporten en op hun voeding te letten - worden die daartoe gestimuleerd door dit soort systeem ?

Gelukkig zijn er meer en meer professionals – en mensen als David Servan-Schreiber en Franz Ruppert zijn daar voorbeelden van die de platgetreden paden durven te verlaten en een nieuwe weg vrijmaken. Mocht jij nog een aantal aanvullingen hebben bij mijn gedachten, stuur ze maar door. Belangrijke opmerking : met deze blog wil ik niet dat je van vandaag op morgen stopt met psychopharmaca. Soms - met de juiste begeleiding - zijn deze ondersteunend om bv. een emotioneel proces wat meer te doseren. Het streven naar een leven erzonder lijkt me echter de moeite waard. En dat proces kan tijd en inspanning vergen. Een goede begeleider waarbij je je helemaal welkom voelt - en dus meer bent dan een patiënt met een stoornis of afwijking - lijkt me daarbij aanbevolen.

#Opstellingen #Boekentips

5 keer bekeken

pbailleur@livingsystemscoaching.be

Living Systems Coaching BVBA

Varestraat 1, Sint-Katelijne-Waver, Belgium

BE 0819.355.535

Privacy Policy

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
Logo progression designers.png