Hoogbegaafd. Dat zie je zo!


Meer dan 10 jaar werk ik als coach. Dat levert heel wat ervaring op ... en veel meer dan dat. Ik leerde zo ook de wereld van training, coaching, therapie, healing, ... kennen. Een wereld die voor heel veel mensen op een ondoordringbaar oerwoud lijkt. De medische wereld is voor de meeste mensen een stuk vertrouwder en net daardoor kloppen ze vaak op die deur bij meer psychologische of psychosomatische klachten. En dan hoor je soms schrijnende verhalen (Let wel, dit geldt even goed in de andere richting)! Ik ben me heel erg bewust van het feit dat de meeste zorgverstrekkers vanuit positieve intenties proberen te helpen. Toch zie je nog te vaak mensen die van het kastje naar de muur gestuurd worden in hun zoektocht naar heling ... of je ziet hoe mensen op een totaal verkeerde manier "gediagnosticeerd", "benaderd" en "behandeld" worden. Daarom neem ik me voor om de dingen die ik op mijn zoektocht tegen kom, te delen. Iedereen die het hopeloos zoeken naar oplossingen kent, herkent vast de diepe opluchting van het moment waarop je voelt eindelijk bij de juiste persoon te zijn terecht gekomen. Delphi-Model Hoogbegaafdheid Zo worden hoogbegaafde mensen (volwassenen of kinderen) nog te vaak verkeerd gediagnosticeerd. Dit leerde ik doordat ik de voorbije maanden verschillende hoogbegaafde mensen met hun verhaal leerde kennen. Wat ik ook leerde is dat ze het allemaal moeilijk hadden om dit te delen met anderen uit schrik om afgewezen te worden met woorden als : "wie denk jij wel dat je bent" - "zo slim ben je nu ook weer niet" - "waarom zien we dat dan niet aan je realisaties" - "zo'n hoog IQ heb je nu ook niet" - ... . Hoogbegaafd zijn is - hoe gek het ook mag klinken - een opgave, tot je daar meer inzicht in krijgt ... dan kan het een gave worden. In het boek "Hoogbegaafd. Dat zie je zó !" worden - via het Delphi-Model Hoogbegaafdheid - op een heel duidelijke manier de eigenschappen van hoogbegaafdheid uit de doeken gedaan. Het boek is samengesteld door hoogbegaafden en waarschijnlijk is dit één van de redenen waarom het geschreven is vanuit de talent-bril i.p.v. de dysfunctie-bril. De in het boek gehanteerde definitie klinkt als volgt : "Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren." Typische kenmerken - zie schematische voorstelling - van hoogbegaafden zijn : snelle denkers, behoefte aan autonomie, rijk geschakeerd gevoelsleven, hoogsensitief, gedreven, nieuwsgierig, creatief, liefde voor intensititeit en complexiteit en tot slot - vanuit al die kenmerken - heel scheppingsgericht.

Praktijk van Verbinding Dit alles leerde ik recent via Elke Pelemans kennen. Zij verdiepte zich op een heel intense manier in hoogbegaafdheid en als geen ander kan ze hoogbegaafden in hun kern van anders-zijn raken zodanig dat ze van de opgave van hoogbegaafdheid naar de gave kunnen groeien. Ik verwijs hoogbegaafden met ontzettend veel vertrouwen naar haar door ...

#Boekentips

22 keer bekeken

pbailleur@livingsystemscoaching.be

Living Systems Coaching BVBA

Varestraat 1, Sint-Katelijne-Waver, Belgium

BE 0819.355.535

Privacy Policy

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
Logo progression designers.png