Energiezuigend ...


Het lijkt wel alsof we de voorbije jaren bewust zijn geworden van het feit dat we de energie van onze aarde aan het leegzuigen zijn. Gelukkig is dat aan het kantelen ... stap voor stap. Maar ... het is niet omdat we binnenkort alleen nog energie-neutrale kantoorgebouwen hebben, dat het zuigen stopt. Het aantal burn-out klachten nam het voorbije jaar met blijkbaar meer dan 45% toe volgens het Nl centrum voor beroepsziekten. Burn-out is het resultaat van langdurig uit balans zijn of van het langdurig meer energie geven dan terug krijgen. Dat zuigen manifesteert zich dus niet alleen t.o.v. van onze aarde maar ook t.o.v. van mensen. Het is een fundamenteel aspect van ons kapitalistisch denken en wat dat betreft, lijkt de kanteling nog heel ver verwijderd. Duurzaam omgaan met mensen De energie die mensen ter beschikking hebben is niet onuitputtelijk, blijkt dus ... is het dan de kunst van organisaties om daar zo veel mogelijk van op te souperen in een zo kort mogelijke tijd. Of is het tijd voor een meer duurzame manier van omgaan met de energie van mensen. Wat kunnen leiders van organisaties hieraan doen ? Welke rol kan de overheid daarbij spelen, rekening houdende met de ingrijpende globaliseringsbeweging ? In elk geval kan je als mens iets doen om je levensbatterij gezond te houden :

  • Zorgen voor een volwaardige voeding is daar zeker een belangrijke component in. We verwezen op dat vlak al naar verschillende interessante boeken in eerdere blogs.

  • Vitaliserende oefeningen (yoga, tai chi, Chicong, sport, ...) en werken aan een volledige ademhaling blijken ook een heel positieve impact te hebben op onze levensbatterij.

  • Het regelmatig plannen van herstelmomenten d.m.v. microbreaks - zeker op kantoor - is aangewezen.

  • Het trainen van je geest zodanig dat je vooral positieve gedachten voedt zorgt er voor dat de belasting op het immuunsysteem van negatieve gedachten geen kans krijgt.

  • Ondersteunende, sociale contacten ... ook op het werk, blijken ook zeer belangrijk.

  • Het via je talent kunnen bijdragen aan een levensdoel (missie, purpose, ...) zorgt er tenslotte voor dat je levensbatterij op een goede manier kan opladen. Binnen dit kader verwezen we ook al naar verschillende goede boeken.

Quid voor organisaties ? ... en hoe zullen organisaties eruit zien als ze nog meer rekening gaan houden met wat ik hierboven schreef ? Zo wordt verzuim momenteel nog te vaak als een louter medisch probleem benaderd, terwijl 75% van het verzuim eerder psychisch van aard is : te hoge werkdruk, een leidinggevende die geen aandacht heeft voor het werk van zijn medewerkers, weinig of geen zingeving vinden in het werk, te weinig regelruimte, ... . Dit maakt dat mensen niet kunnen opladen op hun werk, terwijl ze er meer dan 8 uur per dag aan de slag zijn. Fijn dat er groene daken worden gelegd op logistieke hallen, fijn dat er zonnepanelen en windmolens worden geplaatst op industrie terreinen, fijn dat men de car-policy wat groener maakt, fijn dat men projecten ondersteunt in de samenleving, ... maar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen mag wat mij betreft nog een stuk verder gaan. De volgende stap is het duurzaam omgaan met het grootste kapitaal van organisaties, nl. de mensen die er werken. Dan pas kan er sprake zijn van een integrale aanpak. Gebaseerd op een artikel van Albert Sonnevelt in Ode Magazine van oktober 2010.

#Spiritualiteit

3 keer bekeken

pbailleur@livingsystemscoaching.be

Living Systems Coaching BVBA

Varestraat 1, Sint-Katelijne-Waver, Belgium

BE 0819.355.535

Privacy Policy

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
Logo progression designers.png