Ziekte als leraar


Via verschillende disciplines - Voice Dialogue, Opstellingen, Ericksoniaanse Hypnose, Sjamanisme, Mickel & Reverse therapy, Schaduwwerk, NLP, ... - leren meer en meer mensen dat fysieke klachten of symptomen heel vaak een signaal zijn van ons lichaam. Ziekte wordt helaas nog te vaak op een heel klassieke, eerder éénzijdige manier benaderd vanuit de medische wereld. De klassieke behandelingen die we kennen via artsen en specialisten zijn zeer zeker waardevol en broodnodig maar vaak te éénzijdig. Met deze blog wil ik een extra perspectief aanreiken - geen alternatief, wel iets extra's - en dit naar aanleiding van een heel boeiend "Conscious Body" seminar met Judith Hendin, dat ik volgde via het Voice Dialogue Institute Belgium. De bril van waaruit er gewerkt wordt bij alle verschillende disciplines die hierboven worden vermeld is het feit dat ziekte en symptomen een soort feedback-mechanisme zijn van het lichaam om een onbalans onder de aandacht te brengen. Hoe meer die signalen worden genegeerd, hoe "luider" het signaal van ons lichaam. Elke benadering probeert dus op de ene of andere manier op zoek te gaan naar de stem achter het symptoom. Werken met het onbewuste - vaak via trance - is daarbij vaak terugkerend net omdat ons bewuste die stem afblokt. Net daardoor ontstaan nl. vaak de klachten. Wanneer er eindelijk contact kan gemaakt worden met die stem, toont zich vaak waar het om gaat en kan er met dat "verstoten deel" gewerkt worden. Het kan gaan over woede, een niet verwerkt trauma, onverwerkt verdriet, een verborgen loyaliteit, ... . Judith Hendin heeft hier jarenlang onderzoek naar gedaan en via haar website kan je daar een uitgebreid artikel - "The Self Behind the Symptom: The Energies of Inner Selves and Body Symptoms" - over lezen, want deze materie is veel te complex om in een korte blog te kunnen vatten. Het contact maken met de stem achter het symptoom, zorgt er op de ene of andere manier voor dat het zelf-helende vermogen van het lichaam terug wordt geactiveerd. Dit is dus een schitterende ondersteuning naast klassieke behandelingen. Enkele Boekentips:

  • "The Self behind the Symptom: How Shadow Voices Heal Us" van Judith Hendin (gebaseerd op Voice Dialogue)

  • "Chronic Fatigue Syndrome, ME and Fibromyalgia: The 'Long Awaited Cure" van Dr. David Mickel (gebaseerd op Reverse Therapy)

  • "Onto Happiness" van Martin Brüne (gebaseerd op Sjamanisme)

  • "Zelfs als het mijn leven kost: systeemopstellingen met ziekten en aanhoudende symptomen" van Stephan Hausner (gebaseerd op opstellingen)

  • "Antikanker: een nieuwe levensstijl" van David Servan-Schreiber (inzoomend op de link tussen lichaam en geest)

  • "Evolve your Brain: The Science of Changing Your Mind." van Joe Dispenza (gebaseerd op recent hersen-onderzoek en ook inzoomend op de link tussen lichaam en geest)

#Boekentips #Opstellingen #Sjamanisme #VoiceDialogue

3 keer bekeken

pbailleur@livingsystemscoaching.be

Living Systems Coaching BVBA

Varestraat 1, Sint-Katelijne-Waver, Belgium

BE 0819.355.535

Privacy Policy

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
Logo progression designers.png