Van MIJN belang naar EEN belang


Deze week was ik te gast als deelnemer en spreker op een bijeenkomst voor MindSonar gebruikers, georganiseerd door het IEP. Het was een boeiende bijeenkomst waarover je meer kan lezen in de blog op de MindSonar website. Daar kan je ook alles lezen over MindSonar als tool voor o.a. coaching en training. Ga zeker eens kijken als je nieuwsgierig bent. Met deze blog wil ik echter even verder bouwen op de interessante inbreng van Guus Hustinx tijdens de dag. Hij startte met een stukje film van twee bekvechtende Nederlandse politici. Als MindSonar-gebruiker werden we vervolgens uitgenodigd om vooral te kijken naar de MetaPorgramma's en taalpatronen die werden gebruikt in het debat. MetaProgramma's zijn een soort filters waardoor je de wereld waarneemt en van waaruit je vervolgens praat. Zo heb je mensen die vooral zien wat er fout loopt en anderen die vooral zien wat er goed loopt. Wat ons opviel tijdens dit politieke debat was vooral heel polariserend: "ALLES wat jij doet is FOUT" vs. "ALLES wat ik zou doen zal GOED zijn" of "JIJ bent het PROBLEEM" vs. "IK ben de OPLOSSING". Als je die debatten ziet, dan is het logisch dat de kloof tussen de politiek en de burger altijd groter wordt, niet?

Ondertussen worden wij in België ook weer overspoeld door allerhande debatten en folders naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen. Diezelfde polariserende, beschuldigende, simplistische taal is zowat de enigste constante doorheen alle programma's, folders, ... . De problemen waar we voor staan zijn echter een stuk complexer. Soit, ik begrijp de "wat doet het er toe"-houding van veel mensen. Stemmen is bijna een noodzakelijk kwaad geworden terwijl er jaren geleden voor gevochten werd. Zonde!

En toch valt me ook iets anders op bij heel wat politici tijdens die debatten. Ik verschiet telkens weer van hun taalvaardigheid, hun snelheid van denken, hun immense geheugen, hun stressbestendigheid, ... . Dit lijkt me best wel belangrijk om maatschappelijk leiderschap op te pakken, niet? Op een aantal uitzonderingen na waarschijnlijk, zou je dus kunnen stellen dat politici best wel intelligente mensen zijn. Helaas gebruiken ze hun intelligentie om elkaar af te troeven, elkaar schaak mat te zetten, elkaar in een negatief daglicht te stellen, ... en dit gebeurt eigenlijk permanent. Dus zowel tijdens de verkiezingen maar ook tijdens het dagelijkse werk zie je dit soort gesprekken tussen de oppositie en de meerderheidscoalitie vaak terug keren.

Hoe zou het zijn om te kiezen voor andere MetaProgramma's? Hoe zou het zijn om al die intelligentie te bundelen? Om meer te kiezen voor SAMEN in plaats van TEGEN? Ik denk dat al die kennis, al die ervaring, ... eens gebundeld zou kunnen zorgen voor een aantal wezenlijke doorbraken. En ik denk dat die taalvaardigheid zou kunnen helpen om het vertrouwen terug te winnen van de burger. Laten we stemmen voor politici die gaan voor het grotere geheel en niet voor hun eigen belang ... en als we wat letten op de manier waarop ze communiceren - zelfs zonder kennis van MetaProgramma's - kunnen we dat wel inschatten. En als ook de media wat meer duwt in de richting van SAMEN in plaats van de gesprekken mee te helpen polariseren ... dan raakt al dat potentieel gebundeld. Het is meer dan nodig ...

In die zin nog twee boekentips. Het eerst boek is van Guus en gaat net over MetaProgramma's: "Voorbij je eigen wijze. Effectief communiceren in professionele relaties." Maar vooral ook het meest recente boek van Richard Barrett is een aanrader voor mensen die een politiek mandaat ambiëren: "Love, Fear and the Destiny of Nations. The Impact of the Evolution of Human Consciousness on World Affairs."

#Boekentips #NLP

5 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven

pbailleur@livingsystemscoaching.be

Living Systems Coaching BVBA

Varestraat 1, Sint-Katelijne-Waver, Belgium

BE 0819.355.535

Privacy Policy

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
Logo progression designers.png