Meer vrouwen of meer vrouwelijkheid aan de top?


Toen het thema diversiteit enige jaren geleden binnen sijpelde in organisaties, kon je grosso modo twee stromingen onderscheiden. De ene stroming legde vooral de klemtoon op de "buitenkant" (blank of zwart - man of vrouw - ...) en zo bleef het thema diversiteit hangen op een eerder oppervlakkig niveau. Immers, twee blanken kunnen in hun denken en doen meer verschillen dan een blanke en een Afrikaan. De andere stroming ging voorbij het vormelijke of de buitenkant en had meer aandacht voor verschillen op het vlak van persoonlijkheid, waarden, ... .

Het boek "Allemaal andersdenkenden. Omgaan met Cultuurverschillen" van Geert Hofstede was en is in die zin nog steeds een basiswerk. En dan sluipt de goesting om "indicatoren" te zetten op dit thema de maatschappij binnen en ontstaat er impliciete of expliciete positieve discriminatie waar de beoogde doelgroep vaak niet echt beter van wordt. Met indicatoren loopt het immers vaak fout. Men gaat dan immers meten wat makkelijk te meten is in plaats van te meten wat er eigenlijk moet gemeten worden. Zo is de kwaliteit van een verkoopsgesprek moeilijker te meten dan het aantal gesprekken die een verkoopsmedewerker doet. En toch meet men het aantal eerder dan de kwaliteit. Hetzelfde gebeurt met mannen en vrouwen aan de top. Heel wat vrouwen zijn hogerop geraakt maar sommige van die vrouwen hebben hun vrouwelijkheid helemaal aan de kant geschoven om te kunnen mee spelen met de grote jongens. Zijn we dan een stap vooruit? Organisaties hebben niet meer vrouwen nodig aan de top maar meer leiders met een uitgebalanceerde leiderschapsstijl. Mannen die hun vrouwelijke energie kunnen inzetten als dat nodig is en vrouwen die hun mannelijke energie kunnen inzetten als dat nodig is. En ja dat is moeilijker te meten dan het puur geslachtelijke aspect ... maar zo moeilijk is dat nu ook weer niet als je ziet waar er tegenwoordig allemaal cijfers rond worden gepubliceerd. Deze blog is dus een uitnodiging om naar gender te kijken en vooral naar het vermogen om beide te balanceren en of het nu over een man of een vrouw gaat, dat doet er niet toe. Laten we dus niet stappen van een mannen naar een vrouwentijdperk maar naar een tijdperk waar het mannelijke en het vrouwelijke elkaar omarmen, aanvullen, versterken, mooier maken ... Een initiatief dat past binnen deze beweging richting een meer feminiene wereld is het Magische Vrouwen Festival dat weldra doorgaat in de Heerlijkcyt van Elsmeren. Warm aanbevolen ... Wil je hier meer over lezen?

 • "Allemaal andersdenkenden. Omgaan met Cultuurverschillen" van Geert Hofstede

 • "De winst van verschil. Masculiene en feminiene kwaliteiten in leiderschap," van Eric Koenen en Christien Brinkgreve

 • "The balanced leader. Creating a balance of masculine and feminine qualities within yourself and your organization" van Michèle Mees

Wil je nog een stuk dieper duiken in deze man/vrouw thematiek?

 • "Waking the Global Heart," van Anodea Judith

 • "The Way of the Superior Man," van David Deida

 • "De kracht van echte vrouwen," van David Deida

 • "Women Who Run With The Wolves: Myths And Stories Of The Wild Woman Archetype," van Clarissa Pinkola Estés

 • "Iron John: A Book About Men," van Robert Bly

 • "De terugkeer van de koning. Het boek voor mannen over liefde, lust en leiderschap," van Ton van der Kroon

 • En in het werk van OSHO komt dit thema ook op heel veel verschillende manieren aan bod

#Boekentips #Transformatie

3 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven

pbailleur@livingsystemscoaching.be

Living Systems Coaching BVBA

Varestraat 1, Sint-Katelijne-Waver, Belgium

BE 0819.355.535

Privacy Policy

 • Black LinkedIn Icon
 • Black Facebook Icon
 • Black Twitter Icon
 • Black YouTube Icon
Logo progression designers.png