top of page

Trauma in organisaties
​(uitverkocht en vervangen door STUCK)

Trauma in organisaties

Boek van het Jaar

(OOA-award)

  • Hoe herken je een getraumatiseerde organisatie?

  • Hoe blus je een brandende onderneming?

  • Hoe voorkom je dat systeemtrauma zich ontwikkelt?

 

Als leidinggevende, medewerker of organisatiecoach kom je soms in organisaties terecht waarvan je intuïtief voelt dat er iets niet klopt. Je merkt dat beproefde methodes om de organisatie nieuw leven in te blazen weinig effect hebben. In dat geval is er mogelijk sprake van systeemtrauma. 

Vanuit mijn 20 jaar ervaring als systemisch organisatiecoach ontrafelde ik een aantal terugkerende patronen op het vlak van trauma. 

Een ‘trauma’ linken we in de eerste plaats aan een persoon die een ingrijpende gebeurtenis meemaakte. Maar het kan zich ook manifesteren in het relationele weefsel van groepen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een sanering met pijnlijke ontslagen. Het effect van die reorganisatie kan zo vernietigend zijn dat het de organisatie als een sluipend gif immobiliseert.

Trauma in organisaties biedt je een brede kijk op het vooralsnog onontgonnen terrein van systeemtrauma. Het boek reikt een reeks handvatten en inzichten aan om dergelijke trauma’s effectief op het spoor te komen en ze te genezen, waardoor je organisatie kan heropleven.

Het boek werd door de beroepsvereniging van organisatiekundigen en -adviseurs tot 'Boek van het Jaar' uitgeroepen. 

Je kan het boek kopen via de boekhandel of online bestellen via de meest gekende online boekenwinkels. Ondertussen kan je het ook als e-boek kopen via iBooks, bol.com, amazon.com... Hieronder alvast enkele links naar online boekenwinkels.

Je kan een filmpje bekijken van de lancering via deze link.

Reviews

Anja Willaert

"Ik heb het boek met veel interesse gelezen. Ik heb mij op verschillende momenten in het boek aangesproken gevoeld door de herkenning van situaties in de context van mijn werk.Wat mij trof in het boek is het pleidooi van de auteur om ‘bij’ organisaties te ‘Zijn’, om diep te luisteren, om energetisch te luisteren als je aan de slag gaat met systeemtrauma. Om met een zekere voorzichtigheid te kijken, af te tasten, gewaar te worden of er systeemtrauma is en of daar iets kan mee gebeuren.De talrijke voorbeelden en illustraties, de kleurwisseling en schakering in het boek zetten een ‘gedragen’ en ‘doorleefd’ geheel neer.Als ik het boek las, had ik het gevoel dat ik de energie waarmee de auteur het schreef kon voelen. Dat ik als het ware meekeek over zijn schouder in hoe hij kijkt naar levende systemen.De passie van Philippe Bailleur dat het in organisaties ‘goed’ mag gaan,dat energie in levende systemen ‘recht’ gedaan wordt, kon ik er heel goed in voelen."

Rudy van Damme

"Trauma in organisaties? Jazeker. Philippe Bailleur schreef er een boek over. Ik ben akkoord: soms is het echt wel nodig om het taboe op te heffen dat leeft op onverwerkte trauma's uit het verleden. Met als doel: een levende organisatie worden.

 

Goed gedaan Philippe."

Bekijk hier het filmpje gemaakt door Rudy over het boek

bottom of page