De helaasheid der dingen


Via FamilieOpstellingen leerde ik ontzettend veel over de dieperliggende dynamieken die spelen in families. Sommige daarvan belemmeren ons om ten volle te leven en het zijn vaak deze dynamieken die door een opstelling inzichtelijk worden gemaakt. Hoe ? Het persoonlijk geweten Als kind leer je op een onbewuste manier dat liefde ontvangen voorwaardelijk is binnen de familie en op die manier vormt zich op een heel subtiele manier een soort "persoonlijk geweten" binnen ons. Dit zorgt er voor dat we ons "onschuldig" of "goed" voelen op momenten dat we dingen doen die passen binnen het familiesysteem. Als we dingen doen die niet gepast zijn binnen de eigen familie, dan voelen we ons "schuldig" of "slecht".Via het persoonlijk geweten "voelen" we dus wat we moeten doen om bij de familie te mogen blijven horen en wat er mogelijks voor uitsluiting zou kunnen zorgen. Dit oeroude mechanisme zorgt er dus voor dat we vooral die dingen doen die er voor zorgen dat we bij het familiesysteem mogen blijven en dat is cruciaal om te kunnen overleven. Het kan dus perfect zijn dat dit in de ogen van een lid van een andere familie als "slecht" of ongepast gedrag wordt beschouwd, maar in de ogen van de eigen familie is dit een "goede" daad. "Goed" en "slecht" zijn dus altijd afhankelijk van het perspectief van waaruit je een bepaald gedrag bekijkt. Een concreet voorbeeld Onlangs begeleidde ik een jonge vrouw die relatieproblemen had. Toen bleek dat er binnen haar familie de voorbije generaties geen enkele gezonde relatie was geweest, werd ons samen duidelijk dat "een goede relatie" voor een onbewust schuldgevoel zorgde bij haar. Toen dit naar boven kwam, zei de vrouw met tranen in de ogen : "Ik vind het inderdaad moeilijk t.o.v. mijn ouders om het goed te hebben met mijn man en kinderen. Ik voel me precies schuldig." Boeken Over opstellingen zijn er ondertussen heel veel boeken geschreven. Dit zijn vaak boeken voor professionals die je niet zo makkelijk leest door de week. Ze zijn ook niet altijd even toegankelijk geschreven. Gelukkig worden er ook soms mooie boeken geschreven waarin dit soort familiedynamieken op een heel mooie manier worden beschreven. Schrijfsters als Isabelle Allende, Marianne Frederiksson en het recente debuut van Frances De Pontes Pebles "De naaister van Pernambuco" zijn boeken die deze sensitiviteit voor familiedynamiek heel mooi in beeld brengen. Een klassieker waarbij het grensgevoel van "behoren tot" en "uitgesloten worden" heel scherp wordt beschreven is "De stam van de holebeer" van Jean Auel. Een echt meesterwerk op dit vlak ! Film "De helaasheid der dingen" die nu in zo goed als alle filmzalen loopt, is in dat opzicht ook een schitterend werk. De film kreeg terecht al een aantal onderscheidingen. Op verschillende manieren voel je haarscherp hoe elk lid van de familie gevangen zit in de onbewuste normen en waarden van de familie. Ga maar eens kijken en zet je opstellingen-bril op ! Het volgende stukje bezorgde me kippevel :

De grens tussen film en de echte wereld Ondertussen gingen verschillende journalisten terug naar de omgeving waar Dimitri Verhulst (schrijver van "de helaasheid der dingen") is opgegroeid. En ook in die interviews toont de familiedynamiek zich. Sommige familieleden vinden de film ongepast : "hij heeft het in zijn bol gekregen, het schrijverke - moest hij daar nu persé een boek over schrijven" ... . Op die manier lijkt het alsof de familie zich deels tegen Dimitri keert. Hij is de dynamiek ontsprongen (of probeert dat althans) en heeft daardoor een "slecht geweten" opgebouwd. Jezelf vrij maken van de loyaliteiten t.a.v. je familie van herkomst kan dus alleen door een slecht geweten op te bouwen t.a.v. je familie. Iemand die - in relatie tot zijn familie van herkomst - een goed geweten wil behouden, komt vaak vast te zitten in zijn persoonlijke ontwikkeling. En hoe mensen daar op een onbewuste manier in gevangen blijven, wordt heel mooi naar boven gebracht via een familieopstelling.

#Opstellingen #Boekentips

8 keer bekeken

pbailleur@livingsystemscoaching.be

Living Systems Coaching BVBA

Varestraat 1, Sint-Katelijne-Waver, Belgium

BE 0819.355.535

Privacy Policy

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
Logo progression designers.png