top of page

Creativiteit laten stromen ...

Bijgewerkt op: 27 dec. 2020

We kennen de term writers-block uit de schrijverswereld. Het is echter iets dat zich ook in andere domeinen voordoet. Meer en meer zijn mensen en organisaties - zeker in de Westerse wereld - aangewezen op hun innovatief en creatief vermogen. Binnen dat kader spreekt men ook soms over "kenniswerkers". Bij een schrijver spreekt men over writers-block ... en op een meer abstract niveau zou je kunnen spreken over de mate waarin je in staat bent om je handelen zich te laten ontvouwen van binnen uit. Dit is een soort geïnspireerd handelen, waarbij je als het ware ingevingen ontvangt. Bekende musici (bv. Mozart), bekende wetenschappers (bv. Einstein), ... vertellen dat zij hun werkstuk of idee eigenlijk niet bedachten, maar als het ware ontvingen. De mate waarin mensen dus in staat zijn om "ontvanger" te zijn, is dus een belangrijke succesfactor voor heel wat mensen in organisaties. Meer inzicht verwerven in dit proces, is dus cruciaal voor coaches, begeleiders en leidinggevenden van "kenniswerkers". The Artist Way ... Een van de mensen die op dit vlak ontzettend veel ervaring heeft opgebouwd is Julie Cameron. In die zin schreef ze haar ervaring neer in een aantal boeken, waaronder "The Artist Way: Creativity as a Spiritual Practice" de bekendste is. Het boek loodst je doorheen een 12-weken-plan waardoor je stap voor stap inzicht krijgt in die zaken die je blokkeren (bv. beperkende overtuigingen) enerzijds en evenzo in die zaken die er voor zorgen dat je creativiteit begint te stromen. Zeker voor mensen die vanuit hun unieke talent willen werken, is dit een aanrader. Let wel, talent is veel meer dan "musiceren", "schrijven", "sporten", ... . Eat, Pray, Love Jaren geleden gaf Elizabeth Gilbert, schrijfster van "Eat, Pray, Love" - een schitterend boek dat ondertussen ook verfilmd is - een presentatie bij TED. Je kan deze inspirerende presentatie die een kleine 20 min. duurt hier nog eens bekijken:

En ondertussen - het duurde wel even omdat de druk om te schrijven na een bestseller bijzonder groot was - schreef Elizabeth Gilbert BIG MAGIC. Een boek dat perfect past binnen het kader van deze blog.


Zit je zelf even vast? Laat je dan 'begeleiden' door het 12-weken programma vervat in The Artist Way ...
12 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page