Kan je met preventie scoren?


Mexicaanse griep Enkele maanden geleden, werden we geconfronteerd met een pandemie. Een griepcommissaris werd aangesteld, een beleid werd uitgerold en duizenden griepvaccins werden preventief toegediend aan vooraf bepaalde doelgroepen. Achteraf bekeken liep het niet zo'n vaart ... of hadden de preventieve maatregelen het gewenste effect ? Wie zal het zeggen ? Het doet me denken aan een sketch van Urbanus over poeder tegen olifanten. "Maar er zijn hier toch geen olifanten," zegt de ene. Waarop de andere antwoord : "Goe poeier, hè." Moet dat nu, ons luchtruim dicht ? Ook weer preventief, werd het luchtruim afgesloten omwille van de as die uitgestoten wordt door een grote Ijslandse vulkaan. Dit heeft al voor heel veel gedoe gezorgd : meetings die niet konden doorgaan, families die via webcam een communiefeest organiseerden, overvolle luchthavens met drummende passagiers, ... En het gedoe blijkt nog niet over. Kan dat nu echt kwaad, een beetje as van een vulkaan ? Preventie in de gezondheidszorg Ook in de gezondheidszorg, merk ik een bijzondere relatie met preventie. Mensen die preventief aan hun gezondheid werken door sport, yoga, een gepaste voeding, ... worden daar - behalve het feit dat ze langer gezond blijven - zelden of niet voor beloond of aangemoedigd. Wanneer klapt er wel een arsenaal aan mogelijkheden open ... als het vaak te laat is of zo ver gevorderd is dat er drastische en veel duurdere ingrepen nodig zijn. Preventie wordt amper aangemoedigd. Ingrijpen als bepaalde eet- of leefgewoontes al bijna volledig ingesleten zijn en hun tol al geëist hebben, is stukken lastiger. Preventief aan je gezondheid werken wordt inderdaad al wat meer geprikkeld, maar in mijn beleving nog veel te weinig. Met preventie scoor je niet Ik vroeg me dan ook af, hoe dat komt ... en plots daagde de volgende gedachte bij me. Met preventie scoor je niet. Immers als je een goed preventiebeleid opbouwt, dan gebeurt er niets ... veel te saai is dat blijkbaar ! Het lijkt wel alsof er eerst iets ernstigs moet gebeuren opdat er dan iemand zou kunnen ingrijpen. Die iemand wordt dan vaak een held. En inderdaad, over al die maatregelen valt wel iets te zeggen. Te uitgebreid, te traag, te duur, te laat, te slecht gecommuniceerd, te weinig onderbouwd, ... . En toch blijf ik het gek vinden dat we de inspanningen van mensen die meer preventief willen werken niet meer erkennen. Moeten er eerst een aantal mensen sterven voor je ingrijpt bij een pandemie ? Moet er nog een vliegtuig crashen door vulkaanas in de turbines ? Moet een onderneming eerst afbranden voor brandveiligheid op de agenda komt ? Moeten we eerst fysieke problemen krijgen voor we aan onze fysieke gezondheid beginnen te werken ?

#Boekentips

8 keer bekeken

pbailleur@livingsystemscoaching.be

Living Systems Coaching BVBA

Varestraat 1, Sint-Katelijne-Waver, Belgium

BE 0819.355.535

Privacy Policy

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
Logo progression designers.png