top of page

Organisatie Acupunctuur

Bijgewerkt op: 31 dec. 2020


Op een dag zaten we met enkele collega's samen om te praten over onze professionele toekomst. Ik gebruikte toen voor het eerst een metafoor voor de rol die ik wilde spelen in organisaties: "Ik zie mezelf als een organisatie acupuncturist. Eerst een organisatie heel goed leren kennen zodanig dat ik de verschillende dynamieken begint te begrijpen. Dan pas, d.m.v. een kleine, goed bedachte interventie - net zoals een acupuncturist zijn naalden heel bewust plaatst - iets opnieuw in beweging brengen, zodanig dat de organisatie verder ontwikkelen." Met de neus op de feiten Net vanuit die passie heb ik oog voor effectieve en minder effectieve interventies om het gedrag van mensen of de dynamieken in organisaties te beïnvloeden.


Zo plaatst men in sommige gemeentes bordjes om te vermijden dat je papier, blikjes, ... laat rond slingeren. Helaas plaatst men dan vaak geen vuilbakken. Dan hou ik meer van Holle Bolle Gijs, als interventie ...


Gelukkig bots ik ook soms op krachtige voorbeelden. Zo bouwde men een tijdje geleden een glazen bak op de Grote Markt van Mechelen. In die bak werd al het zwerfvuil verzameld, opgehaald in de stad. De glazen bak vulde snel en begon na enkele dagen aardig te stinken. Een krachtige manier om mensen te sensibiliseren. Inspiratie om effectieve interventies te ontwerpen Natuurlijk is er veel meer nodig dan een éénmalige interventie om dit soort problemen op te lossen, maar het is een goed begin. Binnen dit kader zijn er een aantal boeken die me heel erg inspireren. Als interveniëren deel uitmaakt van jouw werk, dan verdienen ze een plaatsje in jouw boekenkast:


  • Van Chip & Dan Heath: "Made to Stick" en "Switch: How to Change Things when Change is Hard". De Heath-brothers reiken telkens weer een hele reeks inspirerende voorbeelden aan om gedragsverandering te prikkelen en daarenboven reiken ze een eenvoudige structuur aan waarmee je aan de slag kunt.

  • Van Dan Roam: "The Back of the Napkin" en het vervolg "BLAH BLAH BLAH" zijn twee schitterende boeken om complexere zaken aan de man te brengen. Zeker handig als je mensen voeling wil laten krijgen met bv. een veranderende wereld.

  • Van o.a. Joseph Grenny en Kerry Patterson is het boek "Influencer: The New Science of Leading Change". Ook dit boek heeft mijn werk - en vooral het werken op zowel de individuele, collectieve en structurele laag tegelijkertijd - heel erg beïnvloed.

  • En in deze rij past ook het werk van Garr Reynolds met o.a. "Presentation Zen" als je dan toch met slides aan de slag moet gaan, dan kan je maar beter mooie slides maken i.p.v. je verhaal - al dan niet in bullets - op je slides te zetten. Ja, ook de lay-out van je slides maken deel uit van je interventies (als je slides plant te gebruiken natuurlijk).
16 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page