top of page
Zoeken

Provocatief coachen in een notedop

Bijgewerkt op: 21 jan. 2021

Enkele jaren geleden leerde ik het werk van Frank Farrely kennen. Hij was initieel een client-centered therapeut. Dit betekent concreet dat hij heel "volgend" en "empatisch" in zijn gesprekken zat. Tijdens zijn gesprekken, kreeg hij - net zoals elke coach - vaak interne impulsen zoals : 'Pfff, die man kan zeuren' - 'Dat is nu al de 8ste keer in 5 min. dat ik 'Ja maar' hoor. Zo gaan we er niet komen' - 'Hup, daar gaan we weer', ... . Initieel had hij geleerd om die impulsen te onderdrukken, maar toen hij stap voor stap die impulsen leerde gebruiken, merkte hij twee dingen. Hij boekte sneller resultaat en hij had zelf terug meer plezier in zijn werk.

Wacht, wacht, ... niet te snel met je impulsen Jaap Hollander & Jeffrey Wijnberg modelleren (= in kaart brengen van excellentie, gebaseerd op NLP) al enkele jaren Frank Farrely en ze schreven ondertussen enkele grondig uitgewerkte boeken over Provocative Coaching. Het gaat immers over veel meer dan "zeggen wat je denkt"! Het is een subtiel spel waarbij je met humor, warmte EN provocatie, de kracht om in beweging te komen bij de coachee prikkelt of de daartoe beperkende overtuigingen uitdaagt. Als je je waaier aan coaching-technieken verder wilt uitbreiden, dan zijn deze twee boeken zeker de moeite waard.


Een voorbeeld Hierna volgt een illustratie van één van de principes onderliggend aan Provocative Coaching:


"Een man gaat naar de rabbijn en zegt: 'Ik weet niet wat ik moet doen. Ik woon in één kamer, samen met mijn vrouw, mijn vier kinderen en drie kleinkinderen.' De rabbijn zegt: 'Ik wil dat je naar de markt gaat en daar een geit koopt.' 'Wat moet ik met een geit?' reageert de man vol onbegrip. 'Koop die geit en kom over een maand terug,' zegt de rabbijn.


De man doet wat hem wordt gevraagd. Hij zit daar op zijn kamer met zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen én die geit. Gek wordt hij ervan. Na een maand gaat hij naar de rabbijn en hij zegt: 'Het is vreselijk! We zitten daar met z'n allen in die veel te kleine kamer en nu zit er nog een geit bij. Niet te doen!'


'Oké, zegt de rabbijn,' zegt de rabbijn. 'Verkoop de geit en kom volgende week terug.' De man gaat naar huis en trekt met die geit meteen naar de markt om ze te verkopen.


Een week later komt hij terug bij de rabbijn. 'En?' vraagt de rabbijn? De man antwoordt enthousiast en blij: 'Fantastisch, zo veel ruimte!'

15 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page