top of page

In enkele stappen van iTunes naar Spotify


Van LP tot Spotify
Misschien vind je het een beetje gek dat ik me waag aan een dergelijk thema met mijn blog. Het past immers niet bij mijn aanbod, zou je kunnen denken. Tegelijkertijd sluit deze blog heel erg aan bij mijn werk met name, het begeleiden van verandering en het stil staan bij de ingrijpende veranderingen die zich momenteel afspelen rondom ons. De voorbije maanden heb ik trouwens al een aantal keren een lezing ingeleid met een aantal slides waarmee ik de verander-snelheid probeer te duiden. Die verandert nl. niet op een lineaire maar een eerder exponentiële manier. Volg je me even:
 • Ik ben - net zoals velen onder jullie - opgegroeid met LP's. De hele muziekindustrie was opgebouwd rond dit medium. Je kon als artiest je muziek alleen maar via de platenbonzen in de wereld zetten. Ook de Hi-Fi wereld was opgebouwd rond dit "medium". De LP hield het 40 jaar vol. Dat is grosso modo een loopbaan !!

 • Toen kwam de CD, de zogezegd onverwoestbare muziekdrager. De muziekindustrie kreeg het moeilijk want het duurde niet lang voor muzikanten hun muziek zelf konden opnemen. Voor een breed schalige verdeling waren de platenbonzen echter nog nodig. De CD deed het 20 jaar. Koop jij nog CD's?

 • En toen kwam de kentering. Muziek werd volledig digitaal en daar zorgde o.a. het MP3-formaat voor. Daar sprong iTunes heel gretig op in, met brio. Nu stonden de deuren voor muzikanten pas echt open en werd het extreem moeilijk voor de platenbonzen. De muziekindustrie stortte in elkaar. Er was nood aan een heel ander business-model. Maar, zal iTunes het 10 jaar volhouden of wordt het 5 jaar? iTunes lijkt amper ingeburgerd en er dient zich al een nieuwe sterke speler aan die de ingezette koers alleen maar verder duwt in een bepaalde richting ...

 • Het is niet zomaar dat iTunes en Spotify samen zijn beginnen werken. Apple heeft heel goed door dat Spotify de nieuwe standaard aan het worden is. En de democratisering van de muziekindustrie gaat gewoon razendsnel verder.

Deze evolutie is trouwens een mooie afspiegeling van hoe onze wereld aan het veranderen is. Net daarom vind ik het leuk om zowel praktisch als vakkundig in te zoomen op Spotify ...
Meer dan observator
Terwijl ik dit alles - totnogtoe als observator - aan het beschrijven was, ben ik natuurlijk ook deelnemer of consument. Ik vind het ook interessant om mijn ervaring even te delen vanuit dat laatste perspectief. De stap van LP naar CD was in één, twee, drie gemaakt. Ik won alleen maar want vanaf dan moest ik geen best-off cassettes meer maken om mee te nemen in de auto.
De stap van CD naar iTunes was - louter praktisch - even lastig. Het kostte me heel wat tijd om al mijn CD's te "rippen" maar eens het zo ver was, had ik mijn volledige muziek-collectie op mijn Mac en iPod Classic. De winst was echter bijzonder groot. Plots had ik weer al mijn muziek aan mijn vingers. Ik moest niet meer om de maand mijn CD-collectie wisselen in de auto. Zalig trouwens om - shuffle-gewijs - verrast te worden door oude nummers en zalig om met één klik - genius-gewijs - een afspeellijst te kunnen maken die doorheen mijn hele muziek-collectie loopt. En als muziekliefhebber was het helemaal te gek om albums te kunnen vooruit bestellen ...
Spotify vond ik een stuk lastiger. Als early adopter merkte ik voor het eerst weerstand. Ben ik dan oud aan het worden? Begint het te snel te gaan? Ga ik voor het eerst argumenten zoeken om niet te veranderen?
Tijd voor introspectie
Je leert het meest over verandering door op zo'n moment van weerstand naar binnen te duiken of nieuwsgierig te observeren wat er in jezelf gebeurt: "Wat gebeurt er? Waarom remt er iets in mij? Waarom spring ik niet gewoon door naar de volgende fase? Waar gaat het over?" En net dan kom je jezelf tegen. Hoe veel keer heb ik al verteld dat veranderen een combinatie is van omarmen, behouden en los laten ... en vooral dat los laten vaak het meest lastige is waar helaas het minst aandacht wordt aan geschonken.
Waar liep ik tegenaan?
 • Met Spotify verlies ik mijn "eigenaarschap". Aha, ik vind het belangrijk om eigenaar te zijn van een uitgebreide muziek collectie. Dit was een taaie om los te laten ...

 • Met Spotify geef ik heel wat "controle" uit handen. Als ik stop met betalen, verlies ik alle opgeslagen afspeellijsten maar ook de namen van alle bands die ik leuk vind. Deze viel nogal mee ...

 • Met Spotify verlies ik ook "overzicht". De hoeveelheid muziek die op je afkomt via Spotify is niet bij te houden. Ook dit is een lastige.

 • Met Spotify verlies ik ook mijn "neus voor nieuwe bands". En tegelijkertijd biedt Spotify je DE kans bij uitstek om muzikaal mee te zijn. Dit was een dubbele ...

 • Ik vloekte soms op het feit dat iTunes "om de vijf botten" veranderde en je amper een goede manual vindt om er goed mee te kunnen werken. En ook al heeft Spotify een niet zo stijle leercurve, dan nog komt er één en ander bij kijken. Hoe werkt die software? Hoe zit dat met afspeellijsten? Hoe zit dat met mijn bestaande muziek collectie? Krijg ik dat op mijn iPod? En ook hier weer, "geen lineaire, stap-voor-stap handleiding".

Help de gebruiker mee groeien
Als je wil dat gebruikers mee groeien, dan heb je er alle belang bij om deze informatie naar boven te brengen. Net door met dit soort zaken rekening te houden, kan je de overstap vloeiend laten verlopen. En zoals je kon zien gaat het over zowel praktische zaken als over dieperliggende overtuigingen. Je moet dus op beide inspelen. Spotify is er - wat mij betreft - in geslaagd. En net daarom geef ik je mijn stappenplan cadeau, nu het nog fris in mijn geest zit:
Log aan op Spotify en ga maar meteen voor de premium-formule. Voor de prijs van 1,5 albums per maand heb je nl. alle muziek ter beschikking ... voor de prijs moet je het dus niet laten, tenminste als je muziekliefhebber bent. Vanaf nu kan je met je account muziek beluisteren via je smartphone, laptop, ... tenminste als je online bent;
 • Spotify importeert naadloos je hele muziekbibliotheek waardoor je geen muziek hoeft te missen. Door je luistergedrag leert Spotify steeds beter wat je muziekvoorkeur is. Je kan bands volgen, favorieten aan vinken, ... En je kan alle albums die je nog had willen kopen meteen ophalen. En dan begint het hard te gaan ... ;

 • De grote verandering zit echter nog een stap verder. Afspeellijsten is de kern van Spotify. Voor je begint je eigen lijsten te maken met je eigen muziekcollectie, beperkt door je eigen muziek geheugen - wat trouwens heel erg lijkt op het maken van best-off cassettes - neem je best even tijd om kennis te maken met een aantal Apps die Spotify ondersteunen. Ik zet er een aantal op een rijtje:

 • Filtr: door bv. een aantal bands te selecteren maakt deze App een lijst gebaseerd op die bands en uitgebreid met gelijksoortige bands;

 • Lazify: sleep één nummer naar deze App en hij maakt een nieuwe afspeellijst;

 • Moodagent: deze App maakt lijsten op basis van de "mood" die je wil binnen krijgen via muziek. Hoe bedenken ze het ...;

 • Twitter #music: ook deze App helpt je om met één klik goede afspeellijsten te maken. Hier heb je iets minder speelruimte omdat er al een reeks categorieën zijn voorgedefinieerd. Maar ook Twitter heeft door dat het deze golf niet mag laten voorbij gaan;

 • Rolling Stone Recommends: deze App zorgt dat je weet wat er aan zit te komen. De rol van "filters" wordt nl. alleen maar belangrijker in een tijdperk van overaanbod;

 • Studio Brussel: met deze App sleep je de Hot List, de album Top 100, de zwaarste lijst, ... met één klik naar één van je devices;

 • En dan komt de grote sprong ... en wat als ik muziek wil beluisteren in de auto, moet ik dan on-line gaan? Nope. Met de premium-formule - en mede door de samenwerking met Apple - kan je muziek off-line beschikbaar stellen. Je moet gewoon de afspeellijsten die je off-line wil kunnen beluisteren aanklikken en ze worden op je laptop gedownload;

 • Koppel vervolgens je iPod aan Spotify, die dan alles wist - even hart vasthouden - maar dan alles terug netjes terug zet. Je muziekbibliotheek en je iTunes afspeellijsten. Je verliest dus niet wat je had.

 • Dit laatste dook vervolgens op door wat te experimenteren. De muziek die je niet kocht en wel off-line zette kan je enkel via Spotify beluisteren maar niet over zetten op je iPod. Logisch, eigenlijk. Anders betaal je één maand en vul je heel je iPod Classic met muziek - en dat is immens veel - om dan niks meer te betalen. Als je met Spotify wil werken moet je dus echt van het "eigenaarschap" en betaal je als "gebruiker" van een oneindig grote collectie.

 • Trouwens, je kan zelfs makkelijk je muziek beluisteren als je een 3G verbinding hebt bv. in de auto. Zorg dan wel dat je een goede data-formule met je GSM-abonnement en let op in het buitenland. Gewoon via bluetooth verbinden met de auto en je kan meteen aan al je afspeellijsten, zowel de iTunes als de Spotify lijsten.

Relationeel, co-creatief, netwerk, wiki, chaos, ...
En dan begon het mij te dagen, de grote verandering waar we door zullen moeten? Inderdaad, onze ouders (ik ben van '72) kregen heel wat ingrijpende verandering voor de kiezen. Dat zal voor onze generatie niet anders zijn. Maar waar gaat die verandering dan precies over?
Een aantal zaken zijn logisch, een aantal zullen lastiger zijn:
Steeds snellere verandering;
 • Steeds groter aanbod, we worden meer en meer overspoeld;

 • We kunnen meteen aan alles, er zijn geen grenzen meer;

 • Alleen kan je het niet meer aan, verbinden is een must;

 • Steeds minder gebundelde, stap voor stap, handleidingen maar meer en meer versnipperd waardoor je zelf aan de slag moet en waardoor er ruimte ontstaat voor mensen die alles bij elkaar brengen via bv. YouTube;

 • Stop maar met perfectie of alles-in-de-vingers na te streven ... het zal niet meer lukken;

 • Laat de controle dus maar los, het is toch niet meer bij te houden ... laat je maar beïnvloeden en vertrouw er maar op dat je op koers kan blijven. De juiste dingen zullen wel naar je toe komen. Je hoeft er niet krampachtig achteraan;

 • Als je de weg kwijt bent, dan kan je hem snel terug vinden via je netwerk of via je het feit dat je overal snel bij kunt. Waarom zou je dan nog schrik hebben om de weg te verliezen. Geef je over;

Ik kijk uit naar je reactie ...

144 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page