top of page

Trauma in organisaties: De deur staat op een kier.


Op 16 mei werd "Trauma in Organisaties" in Amsterdam verkozen tot beste boek van 2016 door de Organisatie voor Organisatie Adviseurs - dé beroepsvereniging voor organisatiekundigen en -adviseurs. Dit had ik niet zien aankomen. Catherine Carton - die het voorwoord schreef - gaf een lezing op het event en mocht de trofee in ontvangst nemen ...

Toen ik aan het schrijven was, stroomden de woorden vooral omdat ik me heel verbonden voelde met het thema. Pas toen - en gelukkig iet vroeger - de finale versie van het manuscript er lag, begon ik me vragen te stellen over hoe dit thema zou onthaald worden. Ik wist dat het relevant was maar ik wist evengoed dat er nog heel weinig over geschreven was waardoor ik er weinig of geen grote referenties bij kon halen. Dat helpt vaak als je minder evidente thema's onder aandacht wil brengen.

Ondertussen zijn we - sinds de finale versie van het manuscript - bijna een jaar verder en volgt de, na het schrijven van een boek, logische verdieping. Inderdaad, door rond dit thema te praten, te werken en verder te lezen, breidt mijn inzicht in dit thema verder uit en groeit mijn aanvoelen omtrent hoe je het gesprek hierover kan beginnen voeren in organisaties. Let wel, ik ben niet van plan om op alles het woord trauma te plakken, don't worry.

Waar ik de komende tijd werk van wil maken in samenwerking met gelijkgestemden:

  • Ontwikkelen van lezingen, korte of langere seminars en/of opleidingen om leidinggevenden en organisaties meer bewust te maken van dit thema. Zo zal er op een meer trauma geïnformeerde manier gewerkt worden in organisaties, die vaak onder heel hoge druk staan. Weldra verzorg ik een eerste 2-daagse georganiseerd door het VOV. Een langer traject is in de maak ...

  • Naast een tweede druk staat er bijna een Engelse vertaling in de steigers. Er moeten nog enkele praktische zaken geregeld worden.

  • Her en der kan de inhoud van het boek veréénvoudigd worden en her en der tonen zich mogelijkheden tot verdieping. Die inzichten zullen sowieso aan bod komen tijdens lezingen, seminars of opleidingen en wie weet raken ze uiteindelijk vertaald tot een praktijkboek. Een totaal nieuwe wereld gaat open.

  • Omdat de toegevoegde waarde van systemisch werk en opstellingen bijzonder relevant is binnen het kader van systeemtrauma zoek ik ook verder naar manieren om opstellingen toegankelijk te maken voor organisaties. Hoe mooi zou het zijn als bestuursleden, directieleden, managers en/of organisatiecoaches op een veilige, anonieme manier - met name via opstellingen - inzicht zouden kunnen verwerven in de toestand van hun organisatie. Bepaalde strategische keuzes zouden zo met meer zorg voor organisaties kunnen genomen worden. Dit zou het aanpassingsvermogen van organisaties ten goede komen want vaak zit de oorzaak van verkramping, rigiditeit of weerstand niet in de verandering an sich maar in de manier waarop die verandering wordt aangepakt.

Tot slot.

De voorbije tijd werd ik een aantal keren geïnterviewd en schreef ik kortere stukjes voor magazines en/of online fora. Die kunnen je helpen om dit thema ter sprake te brengen in je organisatie. Via deze link kan je een artikel downloaden dat verscheen in de eerste editie van "traaktmij" een nieuw tijdschrift over trauma in de samenleving dat met veel zorg wordt samengesteld.

Ook de steun die ik krijg van vakgenoten en ervaren collega's, doet ontzettend veel deugd (zie youtube filmpje van Rudy Vandamme). Dit alles geeft energie om dit niet zo evidente thema verder toegankelijk te maken voor organisaties en daar gaat het uiteindelijk om.

Mocht je interesse hebben in dit thema en er iets rond willen doen, aarzel niet om me te contacteren. Hartelijk bedankt om mijn werk te volgen.

Philippe Bailleur

Ervaren Gids voor OrganisatieVernieuwing

17 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page