top of page

Teams of the Future


Teams zullen belangrijker worden naarmate organisaties meer en meer geconfronteerd worden met een niveau van complexiteit die het individu overstijgt. In dat geval zal de nood aan collectieve intelligentie groeien,” vertelde ik enkele jaren geleden tijdens een keynote voor HR-Managers. De reacties die ik toen kreeg, zetten me aan het werk. Ik dook ondertussen in zo goed als alle relevante modellen over teamontwikkeling en begon teams te modelleren. Enkele patronen begonnen zich te tonen. Daar ging ik vervolgens mee aan de slag ...

Team Progressions

Vorige week kregen 14 enthousiaste coaches voor het eerst de kans om eindelijk kennis te maken met de Team Scan die Hans Hoegaerts en ik ondertussen ontwikkeld hebben. Tijdens de eerste 2 dagen van de 3-daagse training doken we samen in de Team Progressions. Inderdaad, door met teams te werken, leerden we dat collectieve intelligentie en team effectiviteit zich ontwikkelen langs 6 sporen. Echter, niet op een lineaire 'eerst dit dan dat'-manier, maar op een circulaire of spiraalgewijze manier. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om de ontwikkeling van teams te ondersteunen. Want als de meerwaarde van teams cruciaal wordt om de strategie van de organisatie waar te kunnen maken, dan zal een jaarlijks uitje, of spreekwoordelijke teambuilding, onvoldoende zijn om het beste uit teams naar boven te halen ...

Team Scan

Daarom hebben we er voor gekozen om een on-line instrument te bouwen dat in kaart brengt waar een team staat in relatie tot die 6 Team Progressions. En omdat teams niet functioneren in een vacuüm hebben we er voor gekozen om ook de 'stakeholders' van teams te betrekken in dit proces (cfr. 360° Feedback). Het rapport dat hieruit voortvloeit geeft ons heel snel voeling met waar het team staat in zijn ontwikkeling en het biedt interne of externe coaches de kans om heel gerichte interventies te ontwerpen om de ontwikkeling van teams te ondersteunen.

We hebben hier jaren aan gewerkt:

  • Door alle relevante team modellen naast elkaar te leggen;

  • Door het gedrag van teams te observeren in heel uitéénlopende omstandigheden;

  • Door feedback te verzamelen op ons 'model' en dit n.a.v. webinars, workshops, leadership trainingen, team coachings, ...;

  • Door andere mensen met de Team Progressions te laten werken en zo te testen of die transfereerbaar zijn;

  • Door te bouwen aan een on-line platform (ondertussen versie 4.0) waar handige rapporten uit rollen;

  • Door een bijzonder mooi ontworpen toolbox te ontwikkelen om met de Team Progressions aan de slag te kunnen gaan.

Hoe verder?

Ondertussen krijgen de eerste 14 coaches de kans om met de Team Progressions aan de slag te gaan. Begin volgend jaar ontmoeten we elkaar terug voor dag 3 van de training om ervaringen uit te wisselen. Dit zal ons tonen hoe we verder kunnen bouwen aan dit instrument en zal inzicht geven in verschillende manieren om met de Team Progressions aan de slag te gaan. Hans en ik zijn bijzonder nieuwsgierig ...

Met dit instrument hopen we interne en externe teamcoaches te ondersteunen bij het begeleiden van teams. En op die manier willen we organisaties - die teams hoog op de agenda zetten - meer houvast geven. Binnen dit kader denken we ook aan organisaties die kiezen voor meer zelfregulering.

De Team Scan is ondertussen klaar in het Nederlands en in het Engels. Een Franse versie volgt.

We zijn een platform aan het opstarten om uitwisseling tussen de gebruikers van de Team Progressions te ondersteunen. Zo kunnen gebruikers leren van en uitwisselen met elkaar.

En we zien nog bijzonder veel andere mogelijkheden ...

Interesse?

Heb je vragen of interesse, aarzel dan niet om ons te contacteren. Meer info over de training "Teams of the Future" kan je trouwens vinden via deze link. Dit is momenteel de enigste manier om gebruiker te worden van de Team Progressions.

Hans en ik - eventueel versterkt door andere gebruikers - plannen ook organisaties te ondersteunen die intern aan de slag willen met dit instrument.

111 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page