De centrale sleutel bij leiderschapsontwikkeling


Ik werk al meerdere jaren rond het thema leiderschap en dit op verschillende manieren :

 • Via mijn eigen Officiers-opleiding kwam dit thema al vrij vroeg in mijn leven aan bod en vervolgens pikte ik het verder op in het kader van mijn persoonlijke & professionele ontwikkeling ;

 • Via literatuuronderzoek, er zijn nl. bijzonder veel mooie boeken over dit thema geschreven ;

 • Via mijn begeleidingswerk met leidinggevenden, managers en/of leiders - op verschillende niveau's in organisaties en op verschillende fases in hun ontwikkeling als leider ;

 • Via een onderzoek waarbij ik de laatste maanden verschillende mensen heb bevraagd (interview, gesprek, ...) binnen dit kader : Ann Marein (Sultan Sushi), Eric Scheider (Arcturus), Luk Dewulf & Joseph Kessels (Kessels & Smit), Piet Lammens (Statoil), Jan Van Den Nieuwenhuijzen & Eric Janssens (SD WORX), Sophie Van Geel (CUNINA), Hans Wopereis (ITIP), Carl Beernaert (alfaThuis), Jan Bossuyt (Boss Paints),... . En ik plan dit boeiende onderzoek nog een tijdje verder te zetten.

Binnen dit kader schreef ik al een eerste artikel in Business Spiritualiteit Magazine Neyenrode (zie publicatie-pagina). Dit onderzoek verdiept mijn inzicht in het thema leiderschap op een bijzondere manier. Het heeft me al enkele keren aardig geconfronteerd en geraakt en daar ben ik blij mee want dit betekent dat het thema me blijft boeien. In mijn onderzoek begint zich stilaan een rode draad te ontvouwen. Ik merk dat bewuster worden (= bewustzijnsontwikkeling) en kunnen loskomen van het EGO misschien wel één van de meest cruciale sleutels is in het kader van leiderschapsontwikkeling. De taal die daarbij gehanteerd wordt is her en der verschillend, maar in de kern gaat het daar telkens weer over. Het eerste business boek die dit thema op een heel succesvolle manier op de agenda zette - weliswaar niet met die woorden - is "Good to Great" van Jim Collins. Als hij het heeft over "Level 5 Leadership" heeft, dan praat hij eigenlijk over mensen die hun EGO in relatie tot hun positie kunnen loslaten. Lees het er maar eens op na. Andere mensen die hier een mooie bijdrage hebben geleverd zijn Richard Barrett met zijn "Liberating the Corporate Soul" en inderdaad ook Stephen Covey met zijn "7 Habits of Highly Effective People". Zelfs het werk van mensen als Peter Senge, Joseph Jaworski, Otto Scharmer, Bert Hellinger sluit hier naadloos op aan ... Aangezien werken met het EGO meer en meer centraal blijkt te staan bij leiderschapsontwikkeling, besloot ik me verder te verdiepen in dit thema. Binnen dit kader kwamen de volgende boeken op mijn pad. Het zijn geen evidente boeken - de link met leiderschap is immers niet meteen zichtbaar - maar ze missen hun impact niet. Ze leggen een link die voor heel wat zakenmensen wat moeilijker ligt - nl. met spiritualiteit - en tegelijkertijd merk ik dat het aantal mensen die deze link terug begint te leggen, gestaag begint toe te nemen. Ik zet de boeken even op een rijtje :

 • Eckhart Tolle : "Een nieuwe aarde, de uitdaging van deze tijd"

 • Chögyam Trungpa :"Cutting Through Spiritual Materialism"

 • Jed McKenna : "Spiritual Enlightenment, The Damnedest Thing" - "Spiritually Incorrect Enlightenment" - "Spiritual Warfare"

 • Tijn Touber : "Spoedcursus Verlichting, een innerlijk avontuur"

 • Nouk Sanchez & Thomas Vieira : "Take me to Truth : Undoing the Ego"

 • Jan Bossuyt : "De ladder naar bewustzijn"

 • J. Blackstone: "The Awakening Process"

Ik ben heel erg bewust van het feit dat dit geen evidente bril is om te kijken naar leiderschap. Ik worstel zelf met de titels van sommige boeken, maar tegelijkertijd helpen ze mij enorm in mijn zoektocht binnen dit kader. Ik hoop dan ook op verschillende manieren reacties te krijgen op deze visie, want via onderzoek, gesprekken en reflectie verdiept mijn inzicht zich in deze materie en dat deel ik graag aangezien net die wisselwerking voor verdieping blijft zorgen.

#Boekentips

1 keer bekeken

pbailleur@livingsystemscoaching.be

Living Systems Coaching BVBA

Varestraat 1, Sint-Katelijne-Waver, Belgium

BE 0819.355.535

Privacy Policy

 • Black LinkedIn Icon
 • Black Facebook Icon
 • Black Twitter Icon
 • Black YouTube Icon
Logo progression designers.png