top of page

Bouwstenen voor het "nieuwe organiseren"

Bijgewerkt op: 21 dec. 2020


Het is ondertussen een hele tijd geleden dat je nog een nieuwe blog of nieuwsbrief toegestuurd kreeg en dit omwille van verschillende redenen:

 • Samen met Hans Hoegaerts en Anne Billen concentreerden we ons op het schrijven van een e-book met als titel "2o dingen die je wil lezen voor je je organisatie naar een levend systeem transformeert". Je kan dat e-book nog altijd gratis downloaden via de volgende link. Ondertussen is er trouwens ook een mooie A4-hardcover editie;

 • Daarnaast bouwden we ook aan de nieuwe LivingSystemsCoaching website en leggen we de fundamenten van onze samenwerking. Ook daar komt heel wat bij kijken;

 • Ondertussen ben ik terug gestart met het schrijven van een nieuw boek waar ik weldra stukjes van plan te delen via deze blog;

 • En natuurlijk begeleid ik - samen met collega's - organisaties want dit is nog altijd het grootste aandeel van mijn werk ... daar zit "the juice".

Sinds (en hiermee bedoel ik niet "door") de eerste uitgave van "Architect van je Organisatie", lijkt er een versnelling op gang te zijn gekomen op het vlak van Organisatie Ontwikkeling. Het boek "Reinventing Organizations" van Fréderic Laloux had in die zin een immense impact en dit over de hele wereld. Zo merk ik in mijn werk dat minder en minder mensen overtuigd dienen te worden van het feit dat het anders kan. Neen, meer en meer organisaties willen aan de slag ... Er zijn ondertussen een aantal dingen die me helpen om altijd maar scherper in beeld te krijgen wat er nodig is om organisaties te begeleiden in zo'n proces. Ik kies bewust voor de volgorde waarop ik mezelf als professional ontwikkel (afgestemd op mijn leerstijl):

 • Onderzoek door het lezen van boeken, blogs, white papers e.d. maar ook door opleidingen te volgen (cfr. Holacracy). Ik duik nl. graag in de materie ...;

 • Schrijven helpt me vervolgens enorm om het bos door de bomen te leren zien. Door te schrijven vind ik de juiste woorden, beelden en metaforen om de brug te leggen voor organisaties die aan de slag willen;

 • Spreken: voor groepen helpt me dan weer om anderen te prikkelen, uit te dagen of te inspireren. En het dwingt me om aan een coherent, onderbouwd, geloofwaardig verhaal te werken want af en toe word ik natuurlijk uitgedaagd en gelukkig maar. Hoe erg deze beweging ook aan het "hypen" is, er is nog heel wat ongeloof en zelfs weerstand;

 • Begeleiden van organisaties: De voorgaande stappen - en natuurlijk is dit niet lineair - geven me tenslotte het nodige zelfvertrouwen om onbekend terrein op te stappen met organisaties. Meer en meer voel ik wat het betekent om een "gids" te zijn ... zeker als plots iedereen begint te twijfelen, wat helaas inherent is aan dit soort processen. Mijn samenwerking met een aantal vakgenoten is hierbij cruciaal;

 • Teachen is tenslotte een logisch gevolg van dit alles want ik hou er van om de opgebouwde ervaring door te geven. Dat doe ik hoofdzakelijk via de Vakopleiding "Coachen van Levende Systemen". Het begeleiden van professionals dwingt mij weer een stap verder want ik moet transparant proberen te maken wat ik vaak intuïtief of onbewust doe tijdens mijn werk.

Dit alles leidde tot een nieuw initiatief in eerste instantie gericht naar directieleden, ondernemers en interne organisatie adviseurs. Meer en meer merk ik immers dat er nood is aan meer voeling met dat "nieuwe organiseren". Wat betekent dit allemaal, wat komt er bij kijken, welke tools en instrumenten zijn er, wat kunnen we leren van andere organisaties, kan dat wel voor onze organisatie, ... ? Innovators en Early Adopters springen vaak onbezonnen in zo'n avontuur of ze zijn meer bereid tot trial-and-error. De Early Majority heeft echter iets anders nodig en zoekt vaak iets meer houvast (zie figuur). Het zou tenslotte zonde zijn dat ze geen gebruik zouden maken van de lessen die reeds zijn opgedaan.

The chasm

In die zin zijn we een 2-daagse workshop "Bouwstenen voor het Nieuwe Organiseren" aan het voorbereiden waarin we een overzicht zullen bieden van wat zich aan het ontvouwen is. Het wordt een mix van inzichten, modellen, tools en ervaring uit de praktijk. Op die manier krijg je als deelnemer meer voeling met deze materie waardoor je vervolgens keuzes kunt maken voor je organisatie: springen, nog even wachten, het terrein voorbereiden, je nog wat verder verdiepen of starten met een "proeftuin" bv. binnen een bepaalde afdeling. Elke organisatie heeft haar tempo en sowieso is de noodzaak om te groeien in die richting voor de ene organisatie meer relevant dan voor de andere. Zoals ik aan het begin van deze blog al schreef zie ik mezelf nl. niet als een missionaris. Net zoals een mens, heeft elke organisatie het recht om te zijn waar ze is op haar journey ... . Heb je interesse voor deze 2-daagse, laat gerust van je horen ... Bronnen:

 • "The Tipping Point," Malcolm Gladwell

 • "Holacracy," Brian Robertson

 • "Reinventing Organizations," Fréderic Laloux

 • "Architect van je organisatie," Philippe Bailleur

 • "2o dingen die je wil leren voor je je organisatie naar een levend systeem transformeert," Hans Hoegaerts, Anne Billen en Philippe Bailleur

18 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page