top of page

De kracht van gedachten


Onze gedachten zijn krachtig. Ze hebben grote invloed op ons werkplezier, op onze effectiviteit en op onze levensvreugde. Martijn Frijters - collega bij Kessels & Smit - beschrijft in zijn boek "De kracht van gedachten" op een heldere en aansprekende manier hoe je de regie over je gedachten kunt nemen en zo je gevoel en gedrag kunt sturen. De basis hiervoor ligt in de huidige kennis over onze hersenen. Hij laat zien hoe je aan de hand van zes concrete stappen kunt toewerken naar gedachten die je sterker maken. De vele voorbeelden, tips en oefeningen helpen je om de vraagstukken die in je eigen leven tegen komt direct te lijf te gaan. Daarmee is dit boek de ideale toolkit voor iedereen die wil groeien maar ook voor coaches die hun aanpak beter willen afstemmen op hoe onze hersenen werken. Hiermee verhoog je nl. je effectiviteit als coach. Het boek van Martijn bracht me dan weer bij het werk van Joe Dispenza, met name "Evolve you Brain, The Science of Changing Your Mind". Ik heb echt geploeterd om door dit boek van een kleine 500 blz. te geraken maar ik wou er door geraken. In de eerste helft van het boek zoomt de auteur in op de werking van onze hersenen. Hij vertelt je alles over neuronen, synaps-verbindingen, de verschillende delen van onze hersenen, ... Hoe zwaar dit stuk van het boek ook moge zijn, het heeft me ontzettend veel geleerd en het leek wel alsof ik deze inzichten nodig heb om echt te vertrouwen op een aantal methodes en technieken die ik al langer ken en gebruik. Ik verschiet er nog steeds van om te merken dat er toch een heel grote skepticus in mij zit, ondanks mijn nieuwsgierigheid en openheid naar minder klassieke aanpakken (bv. opstellingen, hypnose, sjamanisme, ...). En tegelijkertijd ben ik daar blij mee want het geeft me steeds meer inzicht in waarom bepaalde benaderingen net wel of net niet blijken te werken. En het helpt me vooral om mijn eigen effectiviteit verder op te schroeven. Zit je zelf ook zo in elkaar? Graaf je ook graag dieper? Dan beveel ik het boek van Dispenza echt aan als uitbreiding op het boek van mijn collega Martijn. De inzichten die mij het meest geraakt hebben zijn de volgende. Door omstandigheden raakt ons lichaam verslaafd aan bepaalde emoties. Ons zenuwstelstel ontwikkelt zich zodanig dat onze "bedrading" om die emoties te ervaren neigt naar een soort breedband-lijn. Emoties die we minder ervaren, zorgen dat er als het ware maar een analoge bedrading is waardoor deze emoties veel minder makkelijk ontstaat in ons lichaam. Een kleine prikkel volstaat dus om via de breedband-lijn ons hele lijf te laten doorstromen met de stoffen die horen bij een bepaalde emotie enerzijds en anderzijds lijkt het alsof ons lichaam daaraan verslaafd raakt. Dus net zoals bij een verslaving, zoeken we (on)bewust situaties (of gedachten) op om die emotie op te roepen. En net daardoor verbreedt de bedrading verder (en versmalt de bedrading van andere emoties). Eens ons lichaam die emoties begint te voelen, ontwikkelt onze "mind" de gedachten die passen bij deze emoties waardoor alles in een soort versnelling geraakt. Lichaam prikkelt Mind die dan ons lichaam weer verder prikkelt, waardoor we in een vicieuze cirkel zitten gevangen. Bepaalde gevoelens (verdriet, neerslachtigheid, opgejaagdheid, ...) minder willen voelen, betekent dus letterlijk dat je moet afkicken met afkick-verschijnselen als gevolg. Weten hoe onze hersenen werken en gebruik maken van die wetenschap, blijkt daarbij handig te zijn. De volgorde die Dispenza aanreikt in zijn boek is "thinking it" - "doing it" - "being it". Het proces start dus met het visualiseren van hoe je graag zou willen dat het is voor jou in de ene of andere situatie. En hierdoor wordt nog maar eens de kracht van "beelden" en "verbeelden" duidelijk. Een kracht die heel erg gebruikt wordt in Solution Focused, Appreciative Inquiry en gelijkaardige disciplines. Dit alles sluit echter ook heel goed aan op het gedachtengoed van Esther & Jerry Hicks - The Law of Attraction - waar ik naar verwees in een eerdere blog: "Healing Dark Emotions". Het wezenlijke verschil is dat Dispenza dit alles heel erg wetenschappelijk heeft onderbouwd en het feit dat die verschillende werelden elkaar meer en meer lijken te ontmoeten, maakt me blij ... . Ik hoop je geprikkeld te hebben om weer een laagje dieper in deze materie te duiken.

25 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page