top of page

De kracht van introvertie


Je hoorde vast al over de karakter-trekken 'introvert' en 'extravert'? Carl G. Jung schreef hier heel wat over en stelde heel duidelijk dat dit verschil een heel belangrijke bouwsteen uitmaakte van de persoonlijkheid. Net daarom is het één van de dichotomieën uit de Myers-Briggs Type Indicator of MBTI die heel wat mensen al leerden kennen via het werk. MBTI is nl. een veel gebruikte vragenlijst in het kader van team-building. Kort samengevat halen extraverte mensen energie uit het contact met veel andere mensen en halen introverte mensen energie uit het contact met een beperkt aantal mensen en/of tijd en ruimte om alleen te zijn. Onze maatschappij is eerder extravert wat maakt dat heel wat introverte mensen zich ongemakkelijk en zelfs ondergeschikt voelen. De uitspraak "The loudest barrels are the emptiest" is echter een leuke om even bij stil te staan. Waarom? Wel sommige van de beste menselijke uitvindingen zijn afkomstig van rustige en eerder cerebrale mensen die zich konden afstemmen op hun innerlijke wereld en de schatten die daar te vinden zijn. Denk maar aan: de wet van de zwaartekracht, de relativiteitsteheorie, de Nocturnes van Chopin, het gedicht "the second night" van Yeats, Google, Harry Potter, ... en zo zouden we nog een tijdje kunnen doorgaan. Het zijn vaak ook die mensen die op het einde van een vergadering plots iets inbrengen waardoor alles als een puzzel in elkaar klikt. Dus hoog tijd om de kracht van introverte mensen te honoreren. Susan Cain steekt op dat vlak haar nek uit. Bekijk haar betoog maar eens op TED.com ... een introvert iemand op het podium van TED ... waauw !

Weet je niet zo goed of je introvert of extravert bent, loop dan even doorheen de volgende vragen. Hoe vaker je "juist" hebt geantwoord hoe introverter je bent.

 1. Ik onderneem liever geen groepsactiviteiten.

 2. Ik druk mezelf liever schriftelijk uit.

 3. Ik vind het best prettig om alleen te zijn.

 4. Rijkdom en status zijn niet zo belangrijk voor mij.

 5. Ik houd van diepgang in gesprekken.

 6. Ik kan goed luisteren.

 7. Ik neem niet vaak grote risico's.

 8. Ik werk graag door, zonder onderbrekingen.

 9. Ik vier mijn verjaardag bij voorkeur klein.

 10. Mensen zeggen vaak dat ik 'vriendelijk' ben.

 11. Ik toon mijn werk liever niet als het niet af is.

 12. Ik kan slecht tegen ruzie.

 13. Ik functioneer het best als ik zelfstandig werk.

 14. Ik denk vaak na voordat ik iets zeg.

 15. Uitgaan met vrienden kost me eerder energie.

 16. Beller laat ik vaak de voice-mail inspreken.

 17. Mijn WE's plan ik liever niet vol.

 18. Ik houd niet van multi-tasken.

 19. Ik kan me makkelijk concentreren.

 20. Liever hoorcolleges dan werkgroepen.

Weten of je introvert of extravert bent maakt deel uit van je eigen handleiding. Dit is dus een cruciaal onderdeel van je talent. Nog te vaak worden introverte mensen - medewerkers en/of leidinggevenden - gepusht (door extraverte mensen) om meer extravert te zijn waardoor ze helemaal uit hun kracht worden gehaald ... De kunst is echter van de kracht van hun introvert zijn naar boven te halen. Geraadpleegde en/of interessante bronnen:

 • "De kracht van kalmte. De extraverte mens krijgt alle aandacht, maar de echt onmisbare zijn juist introvert," van Susan Cain

 • "Stil. De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen," van Susan Cain

 • "The Introvert Advantage. How To Thrive In An Extrovert World," van Marti Olsen Lany

 • "Introduction to Type: A Guide to Understanding Your Results on the MBTI Instrument," van Isabel Briggs Myers

 • "Hard Wired Leadership: Unleashing the Power of Personality to Become a New Millennium Leader," van Roger R. Pearma

 • "Ik kies voor mijn talent," Luk Dewulf

442 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page