top of page

Systemisch wijzer ...


Van kleins af aan heb ik gevoelige antennes voor de onderstroom. De eerste keer dat ik systemisch werk zag - onder de vorm van opstellingen - ging er: "Dit is mijn taal," door me heen. Net omdat dit alles heel erg vertrouwd voelde, kreeg ik er maar niet genoeg van. En dan komt er plots een punt waarop je het risico loopt om te vervreemden van mensen die hier niet bewust mee bezig zijn maar desnoods wel nieuwsgierig naar zijn. Of je kiest er voor om enkel nog op te trekken met mensen die dezelfde taal spreken of je probeert een brug te leggen tussen verschillende werelden. Het feit dat ik graag met organisaties werk, daagt me uit om telkens weer die brug te bouwen ...

In het systemische werkveld zijn er de voorbije jaren heel wat boeiende boeken verschenen. De meeste zijn aantrekkelijk voor mensen die al in het wereldje circuleren maar vaak minder aantrekkelijk voor mensen die in een fase van kennismaking zitten. Een boek geschreven voor de inner crowd is dan vooral bedoeld om het werkveld een stap verder te brengen of te verdiepen. Veel belangrijke concepten worden in die boeken zelfs niet meer uitgelegd. Een boek geschreven voor de outer crowd - om het even zo tastbaar te maken - vertrekt in die zin best op het punt waar de nieuwsgierige lezer zich bevindt.

Zo leerde ik een tijdje geleden Leanne Steeghs kennen en we begrepen elkaar meteen op dat vlak. Het systemisch werk is te mooi om het enkel te verrijken voor de inner crowd. We delen samen de drive om bruggen te bouwen naar andere werelden en met name organisaties. En net van daaruit schreef Leanne samen met Siets Bakker het bijzonder toegankelijke boek ‘Systemisch Wijzer. Kennis uit opstellingen die je iedere dag kunt gebruiken.’ Via deze blog wil ik jullie kennis laten maken met dat bijzonder mooi uitgegeven boek.

Leanne, vertel me even waarom je dit boek geschreven hebt?

Leanne: "Net als jij was ik meteen bij mijn eerste kennismaking met systemisch werk en opstellingen verkocht. Deze manier van werken had een logica die ik meteen begreep en die ik me graag eigen wilde maken. Ik denk dat ik onbewust al heel lang op zoek was naar een ‘taal’ die de onderstroom zo zichtbaar kan maken.

Dus volgde ik vanaf 2008 de ene na de andere systemische opleiding en heb ik me steeds verder gespecialiseerd. De literatuur die daarbij hoorde werd óf door de opleidingsinstituten zelf uitgegeven (met veel eigen jargon), óf het waren taaie vertalingen uit het Duits. Voor de doelgroepen waarmee ik werk - de professionals op de werkvloer - was er nog nauwelijks iets. Bovendien geloof ik dat systemische wijsheid overal aanwezig is en voor iedereen beschikbaar is. Het is niet voorbehouden aan degenen die daarvoor ‘doorgestudeerd' hebben. Onze missie - trouwens ook van medeauteur Siets Bakker - was dan ook om een toegankelijk boek voor ‘de ‘geïnteresseerde leek’ te schrijven. Met veel ‘ondertiteling’, verhelderende voorbeelden en praktische tools om zelf mee aan de slag te gaan. Dat hebben we gedaan."

Hoe heb je er voor gezorgd dat je de lezer niet uit het oog bent verloren tijdens het schrijven?

Leanne: "Tijdens het hele schrijfproces hebben we de doelgroep van ‘Systemisch wijzer’ scherp voor ogen gehouden: de werkende professional die nieuwsgierig is naar systemisch werk en de dagdagelijkse toepassing daarvan. Hiervoor hebben we telkens deze vragen met ons mee laten reizen:

  • ‘Wat moet de lezer denken, voelen, doen en doorvertellen aan anderen?’

Deze checkvragen zijn losgelaten op het complete boek, maar ook op ieder afzonderlijk hoofdstuk. Heel fijn natuurlijk, om nu ook exact díe reacties terug te krijgen waarop we gehoopt hadden! Lezers zeggen bijvoorbeeld: “Ik dacht altijd dat systemisch werken ingewikkeld en zweverig was, maar in dit boek wordt het heel helder en nuchter uitgelegd” of “Eindelijk een boek over systemisch werken dat lekker wegleest en toch diepgang heeft”. Dat is voor mij de ultieme bevestiging dat onze missie geslaagd is."

Ik ben ook benieuwd naar hoe het boek jou en je werk hebben gevormd. Wil je me daar iets over vertellen?

Leanne: "Jazeker, dat doe ik graag! Jij weet als geen ander dat een boek schrijven ook een proces is van ‘tevoorschijn komen’ en ‘kleur bekennen’. Mijn expertise op het vlak van systemisch werk is met de komst van ‘Systemisch wijzer’ dan ook veel meer zichtbaar geworden, met als gevolg dat ik hier vaker expliciet op wordt gevraagd. Als trainer/coach integreer ik sowieso allerlei systemische werkvormen en interventies in ontwikkelingstrajecten. Maar altijd met ‘ondertiteling’ waar dat nodig is en gerelateerd aan de werkcontext van de organisatie. Daarnaast heb ik me als opleider verbonden aan twee gerenommeerde opleidingsinstituten voor trainers en (team)coaches in Nederland. En natuurlijk organiseer ik zelf ook regelmatig systemische workshops en opstellingen dagen met het boek als basis.

‘Systemisch wijzer’ is voor mij een krachtige katalysator en richting gever geweest en dat is het nu nog steeds. De tweede druk en het e-book zijn inmiddels een feit en ook de Engelse vertaling komt eraan. Daar ben ik best trots op!"

-----------------------------------------------------------------

Kortom, ben je nieuwsgierig naar dit thema? Wil je wat meer voeling of zicht krijgen op de onderstroom van bv. organisaties? Dan kan ik je het boek van Siets en Leanne heel erg aanbevelen. Je kan het bestellen via deze link. Daar zal je meteen ook een veel uitgebreider assortiment boeken treffen om je systemische antennes aan te scherpen. Daar kan je nadien in duiken als je de smaak te pakken hebt ...

Wil je kennis maken met organisatie opstellingen, kom dan eens langs op zo'n opstellingen dag. Meer info via deze link.

221 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page